Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ομάδα Opposite : «Με καπάκια κατσαρόλας για ασπίδες και κουτάλες για σπαθιά»

Το «Εξ απαλών ονύχων», μια παράσταση, που έχοντας ως αφετηρία μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον  ελληνικό εμφύλιο ως παιδιά,  προσπαθεί να ανακατασκευάσει τη θρυμματισμένη μνήμη του σήμερα, παρουσιάζεται στην Α.Σ.Κ.Τ

13 και 14 Απριλίου, μετά το φεστιβάλ του Εθνικού Θεάτρου για τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο. Με αφορμή την παράσταση οι ηθοποιοί της Ομάδας Opposite, Έλενα Ζούμπου, Μάγια Παπακώστα, Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη μιλούν στο artplay.gr.

«Μας άρεσε όταν ήμασταν παιδιά, να παίζουμε πόλεμο. Με καπάκια κατσαρόλας για ασπίδες και κουτάλες για σπαθιά. Τί παράδοξο! Παιχνίδι και πόλεμος μαζί. Δεν πάει. Ο πόλεμος το κόβει το παιχνίδι. Και τα παιδιά; Πώς είναι να ζεις έναν πόλεμο εξ απαλών ονύχων; Με αφορμή το φεστιβάλ του Εθνικού Θεάτρου για τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο, ανακαλύψαμε τί μας άφησε το χθες ως κληρονομιά. Ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας. Και φτιάξαμε μια παράσταση, που έχοντας ως αφετηρία μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον ελληνικό εμφύλιο ως παιδιά, προσπαθεί να ανακατασκευάσει τη θρυμματισμένη μνήμη του σήμερα. Στήνουμε επί σκηνής ένα παιχνίδι στο οποίο το κοινό αποφασίζει τη ροή της παράστασης, έχοντας στα χέρια του κομμάτια που αποτελούν ένα “αφελές” ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό ντοκουμέντο. Ένα ντοκουμέντο που στέκεται ανάμεσα στις δύο πλευρές και γίνεται η βάση για να οικοδομήσουμε μια συλλογική μνήμη. Όλοι μαζί».

Ομάδα  Opposite

Ταυτότητα

 Σύλληψη- δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Ομάδα Opposite

Σκηνικά : Αλέκος Μπουρέλια

Κοστούμια: Κέβη Κουλούρη

Μουσική: Δημήτρης Τσεσμελής, Κωστής Χαραμουντάνης

Ερμηνεύουν: Έλενα Ζούμπου, Μάγια Παπακώστα, Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Μ. Ζ