Θέατρο

Στην πρόβα σταμάτησε η καρδιά του Τομάζ Παντούρ

Ατίθασος και τρυφερός Βαλκάνιος, οργισμένος Σλοβένος και διεθνούς κύρους και αναγνωρισιμότητας θεατρικός σκηνοθέτης, ο Τομάς Παντούρ, έπεσε νεκρός στη διάρκεια της πρόβας του «Βασιλιά Ληρ» στο θέατρο των Σκοπίων, προδομένος από την

καρδιά του. Ήταν 53 ετών.  Και σκηνοθετούσε για ακόμη μια φορά, εμμονικά, το έργο με το οποίο τον γνωρίσαμε, όταν μετά από πρόσκληση του Γιώργου Κιμούλη ήρθε την άνοιξη του 2015 για να ανεβάσει στην Πειραιώς 260 μια παράσταση που έμεινε στη μνήμη όσων την είδαμε, θυμίζοντας αγρίμι στο κλουβί που πάλευε να δραπετεύσει. Με τον σαρωτικό δυναμισμό επιλεγμένων σοφά πρωταγωνιστών που καθήλωναν με τις  ερμηνείες τους. Και την συγκίνηση της πατρικής τρυφερότητας και της ανθρώπινης αδυναμίας ενός κραταιού βασιλιά απέναντι στα γηρατειά, τον φόβο της τρέλας, της μοναξιάς και του  θανάτου. Με το μαύρο του πένθους να είναι κυρίαρχο παντού όπως η γύμνια του απόμαχου και μόνου.

Με βάση του την Μαδρίτη, ο Παντούρ σκηνοθετούσε όπου τον καλούσαν, με τον προσωπικό, αναγνωρίσιμο, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο και μια μέθοδο που διδάσκεται πια σε πανεπιστήμια και θεατρικές ακαδημίες.

Όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για έναν άνθρωπο με έντονο χιούμορ και βαλκανικό ταμπεραμέντο και έναν καλλιτέχνη που η ελληνική συγκυρία της κρίσης τον ενέπνεε δημιουργικά. Άλλωστε ως γνήσιος Σλοβένος μπόλιασε με την περιπέτεια της πατρίδας του και των ταραγμένων Βαλκανίων ολόκληρο το έργο του. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα των πολέμων, των διχασμών, του πόνου και του αίματος ήταν κυρίαρχα στην επιλογή αλλά και στην παραστασιογραφία του.

Καλλιτέχνης που πρέσβευε πως η τέχνη είναι αποτέλεσμα ανάγκης και βάσανου, ο Τομάς Παντούρ θεωρούσε πως σε ασφαλείς συνθήκες δεν μπορείς να κάνεις θέατρο που χρειάζεται να θέτει ερωτήματα και να προχωρά την σκέψη.

Ενσυνείδητος δημιουργός, που επεδίωκε να κάνει θέατρο ως ανάγκη και όχι ως πολυτέλεια επιλέγοντας σοφά τους συνεργάτες του και αγαπώντας βαθιά τους ηθοποιούς που θεωρούσε ευφάνταστα παιδιά που ονειρεύονται αιώνια.

Μ. Ζ