Χορός

MĒTA όπως λέμε MĒet The Artists

Μια νέα πλατφόρμα παραστατικών τεχνών εισάγει στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη, ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία (θέατρο, χορός, εικαστικά, μουσική), εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο θεσμό, με τον τίτλο

MĒTA από το MĒet The Artists

Η αρχή γίνεται με την 1η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών που πραγματοποιείται από 14 έως 17 Απριλίου στο Θέατρο Πόλη (Φωκαίας 4) της Πλατείας Βικτωρίας, όπου έξι χορογράφοι της νεότερης γενιάς, δημιουργούν πέντε σύντομα χορογραφικά έργα τα οποία παρουσιάζονται σε σπονδυλωτή δομή.

Πρόκειται για τους Κατερίνα Αρχοντάκη, Στάθη Δογάνη, Ντένη Αλαμάνο, Δανάη Δημητριάδη, Μυρτώ Δελημιχάλη και Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

MĒTA from Giorgos Sioras Deligiannis on Vimeo.

 

Πώς από το MĒet The Artists φτάσαμε στη MĒTA

 

Η ιδέα που γέννησε την MĒTA ήταν η ανάγκη νέων καλλιτεχνών να συναντηθούν και να συμπράξουν, με βασικό άξονα τη διεύρυνση των δημιουργικών οδών και του σύγχρονου καλλιτεχνικού πεδίου. Προτείνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, προβολής και δράσης στην πόλη.

Ένα σώμα επιμελητών συντονίζει τον προγραμματισμό της πλατφόρμας, προτείνει σε δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω της  MĒTA, παρέχοντας συστηματική στήριξη, από το σχεδιασμό των έργων και τις πρόβες, μέχρι την παρουσίαση.

Η MĒTA εστιάζει στην αλληλεπίδραση διαφορετικών τεχνών και καλλιτεχνών εμπλέκοντας στοιχεία από το χορό, το θέατρο, τη μουσική και τα εικαστικά σε ένα ενιαίο σκηνικό τεκταινόμενο.

Στην 1η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών θα παρουσιασθούν μικρού μήκους χορευτικά έργα, τα οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην συνέχεια, εξελιγμένα ως προς τη σύνθεση και τη διάρκεια, στην 2η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη MĒTA τον προσεχή Οκτώβριο στην Αθήνα.

Η Πλατφόρμα θα επαναλαμβάνεται με περιοδικότητα 6 μηνών (Απρίλιος, Οκτώβριος).

 

Τα μικρού μήκους έργα

 

Selana της Κατερίνας Αρχοντάκη

 

Η κυκλική πορεία της Σελήνης αντικατοπτρίζει την κυκλική πορεία της φύσης. Το πλάσμα που αποκολλάται από τη στερεά επιφάνεια της Σελήνης φέρει και ακτινοβολεί τις ιδιότητες της και προβάλει και επιβάλει το αντίκτυπο της μεταβολής της.

Σύλληψη – Χορογραφία: Κατερίνα Αρχοντάκη

Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Σκουρλής

Σκηνικά: Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου

Ερμηνεύουν: Μυρτώ Χαριτάκη

 

Under Siege του Στάθη Δογάνη

 

 

Το έργο «Under Siege», εστιάζει στη βάναυση κατάλυση των ανθρώπινων αξιών μέσω μιας απότομης αλλαγής και στη κατάλυσης του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος, της ελευθερίας. Όταν καταλυθεί η ελευθερία, και όταν αδυνατούν οι πνευματικές αντιστάσεις, οδηγούμαστε στη κατάρρευση και τη διάλυση. Από εκείνη τη στιγμή και ως το τέλος, ο άνθρωπος προσπαθεί να ξαναβρεί τις αξίες του μέσω του αδιάκοπου αγώνα αλλά κυρίως μέσω της ψυχικής και πνευματικής ελευθερίας.

Σύλληψη & Χορογραφία: Στάθης Δογάνης

Μουσική σύνθεση: Χρήστος Σακελλαρίδης

Σκηνικά: Μαρίζα Σουλιώτη

Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Adrian Kolaritz

 

Uncia των Ντένη Αλαμάνου και  Δανάης Δημητριάδη

 

 

Βασισμένο στην μελέτη της κίνησης των αιλουροειδών, το έργο «Uncia» εμπνέεται από την Genus Uncia, την σπάνια λεοπάρδαλη του χιονιού, με την καθηλωτική ήρεμη δύναμή της. Μέσα από την εικόνα της μεταμόρφωσης, προσεγγίζεται το μυστήριο και το δέος της αλλαγής. Δύο σώματα γίνονται ένα και δίνουν μορφή σε ένα πλάσμα με ποικίλες δυνατότητες.

Σύλληψη & Χορογραφία: Ντένης Αλαμάνος, Δανάη Δημητριάδη

Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Σκουρλής

Σχεδιάστρια φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Ερμηνεία: Ντένης Αλαμάνος, Δανάη Δημητριάδη

 

Hours από την Μυρτώ Δελημιχάλη

 

Εξωτερικός και εσωτερικός χρόνος. Ο πρώτος σταθερός και αμείλικτος, ο δεύτερος άνισος και αναπάντεχος. Ο κυκλικός και ο γραμμικός χρόνος επηρεάζονται από τις δομές μιας κοινωνίας που δεν βρίσκει χρόνο για τους ανθρώπους της. Ανάμνηση, προσμονή, επιμονή, νοσταλγία και εγκαρτέρηση αναμειγνύονται στα σώματα των ανθρώπων που χρόνο με το χρόνο γερνούν. Η ιστορία και τα ερείπια της επιβεβαιώνουν την απαρέγκλιτη πορεία προς τη φθορά.

Σύλληψη – Χορογραφία: Μυρτώ Δελημιχάλη

Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Σαρρηγιάννης

Σκηνικά: Δαφνη Μοναστηριώτη

Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Κατσού, Νατάσα Πανδερμαλή

 

Μy Sad Self του Δημήτρη Κουτσούμπα

 

Ένας άνδρας αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις του και τον απολογισμό μια ζωής, μέσα στον φθαρμένο κόσμο που ζει. Μέσα από συνθήματα του Μάη του ’68 και κείμενα όπως το ποίημα «Ο θλιμμένος μου εαυτός» του Άλεν Γκίνσμπεργκ , μτφρ. Γ. Λειβαδάς, επιδιώκεται ο συνδυασμός διαφορετικών προσεγγίσεων τόσο δημιουργικών όσο και σύνθεσης.

Σύλληψη – Χορογραφία: Δημήτρης Κουτσούμπας

Συνδημιουργία: Κατερίνα Λάττα, Άρης Παπαδόπουλος

Ερμηνεία: Άρης Παπαδόπουλος

 

Ταυτότητα

Επιμελητής Πλατφόρμας: Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

Εικαστικός Επιμελητής: Ιωάννα Πλέσσα

Μουσικός Επιμελητής: Κωνσταντίνος Σκουρλής

Ομάδα Δραματουργίας: Μαριάννα Καβαλιεράτου, Γιάννης Πεδιαδιτάκης

Σύμβουλος Χορογραφίας: Άρια Μπουμπάκη

Υπεύθυνη Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Επιμελητής Ενδυματολογίας: Βίβιαν Μεσσήνη

Συντονισμός Παραγωγής – Επικοινωνίας:  Γιώργος Κατσώνης

Συνεργάτης Επικοινωνίας: Κελλίνα Δημητριάδη

Συνεργάτες Παραγωγής: Μαρία Πιτσούλη, Κωνσταντίνος Τυχερός

Σχεδιασμός Λογότυπου – Γραφιστική Επιμέλεια: Βασίλης Παπαδάτος

Βοηθοί ενδυματολογίας: Σοφία Μάρκου, Μαρία Σιαβίκη

Κινηματογράφηση – Τεκμηρίωση : Αθηνά Σούλη
Φωτογραφικό υλικό: Σοφία Δρακοπούλου, Μάνος Καλαφατέλης, Μαρία Τούλτσα

Promo Video:
Documentation – Montage: Αθηνά Σούλη
Montage: Σιώρας Δεληγιάννης Γιώργος, Αθανάσιος Ζερβόπουλος
Colour correction – video graphics: Γιώργος Τσιρογιάννης
Πρωτότυπη μουσική: Παναγιώτης Μπούμπουλης