Θέατρο Παιδί

Ομάδα Ντουθ: “Ο Καλβίνο γελάει ασταμάτητα με τους ήρωές του και εμείς το ίδιο”

«Ο Ανύπαρκτος Ιππότης είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, βασισμένο σε ένα απόλυτα παιδικό παραμύθι. Διαβάζοντας το βιβλίο, αναγνωρίσαμε σε αυτό μία από τις πιο βασικές προθέσεις μας: τη σύνδεση μιας ενήλικης ματιάς με μια παιδική ιστορία”, γράφουν στο artplay.gr τα μέλη της ομάδας Ντουθ, με αφορμή την παράσταση “Ο Ανύπαρκτος Ιππότης”, που παρουσιάζουν κάθε Κυριακή στο Θέατρο Skrow. Μια ομάδα που επιλέγει σταθερά να παρουσιάζει τα τελευταία  χρόνια με επιτυχία παιδικές παραστάσεις που εμπνεόνται από αγαπήμενα παιδικά έργα, όπως «Ο Ονειροφάγος» και το  «Το Κάτι-Σαν-κομμάτι».

Photo 3©Eυτυχία Βλάχου

“Ο Καλβίνο – καθόλου τυχαία – εμπνέεται από τις πιο αρχετυπικές δομές ενός παραμυθιού. Από μαγικά πλάσματα, ιππότες, μάγισσες, βασιλιάδες, πριγκίπισσες. Κι ύστερα χτίζει γύρω από αυτήν έναν ολόκληρο κόσμο συμβολισμών και σχέσεων για να μιλήσει για όλα όσα τον συγκινούν. Πιστεύουμε ότι κάθε καλό παραμύθι είναι στην ουσία του μια περιπετειώδης ιστορία με άπειρες φιλοσοφικές προεκτάσεις που τα παιδιά απορροφούν μέσα από τα σύμβολα καλύτερα κι από τους ενήλικες. Κάθε χρονιά προσπαθούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα τη σχέση μας με τη σκηνική γραφή και την επαφή της ιστορίας με τα παιδιά. Κάθε ήρωας που διαλέγουμε είναι απολύτως παραμυθένιος γιατί είναι διαφορετικός από τον κόσμο του, άρα συγκινητικός και αστείος ταυτόχρονα, άρα σημείο ταύτισης με τα παιδιά.

Ο Καλβίνο μας προσέφερε φέτος πολλούς τέτοιους ήρωες: έναν ιππότη που δεν υπάρχει, μια πριγκίπισσα που παράτησε το κάστρο της και ρίχτηκε στη μάχη, έναν νεαρό γεμάτο θάρρος και ορμή που θέλει να γίνει ιππότης, έναν ιπποκόμο που είναι τα πάντα, έναν βασιλιά που βαρέθηκε τη μάχη και το’ ριξε στην πλάκα, κι έναν μουσικό που γράφει τραγούδια για την αγάπη και τους ιππότες. Για να χτίσουμε ένα μυθικό μεσαίωνα πάνω στη σκηνή επιστρέψαμε εκεί που επιστρέφει κι ο συγγραφέας: στον κόσμο του παραμυθιού. Στον κόσμο της φαντασίας που μόνο ένα παιδί δεν της βάζει όρια. Γι’ αυτό φτιάξαμε ένα σύμπαν από ξύλινα παιχνίδια, αλογάκια, σπαθιά, σημαιάκια, ξύλινα λουλούδια, αστέρια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, κύματα, δέντρα και ήρωες, που θυμίζουν σε όλα τους καρτούν, χρωματιστά κινούμενα σχέδια των ταινιών με τις οποίες μεγαλώσαμε. Η πραγματικότητα είναι βαρετή. Για ένα παιδί μια μάγισσα ή ένας δράκος υπάρχουν επειδή η φαντασία του τα δημιουργεί. Αυτό φτάνει για να ζωντανέψει ένας ολόκληρος κόσμος. Έτσι κι εμείς πιστέψαμε ότι ένας ιππότης με λευκή πανοπλία που δεν υπάρχει, υπάρχει τελικά. Επειδή όλοι μαζί τον φανταστήκαμε. Ιπποτισμός δεν είναι πίστη σε έναν ιπποτικό κώδικα αλλά πίστη στους άλλους, πίστη στο μέλλον, πίστη στην περιπέτεια, πίστη στη φαντασία. Είναι ρομαντισμός. Είναι μια λυρική πλευρά της ζωής που για τα παιδιά είναι δεδομένη. Γι’ αυτό η μουσική εδώ είναι ζωντανή. Γι αυτό τα μουσικά όργανα είναι πάνω στη σκηνή κι ένας μουσικός τραγουδάει και παίζει ζωντανά και μας θυμίζει έντονα τους μεσαιωνικούς τροβαδούρους του κάστρου.

Photo 4©Eυτυχία Βλάχου

Όλα αυτά, την ώρα που τα γράφουμε μας φαίνονται υπερβολικά σοβαρά, ενώ η πραγματικότητα του Καλβίνο, της σκηνής, είναι στ’ αλήθεια αυτή: Μια θεότρελη κωμωδία για παιδιά, μια ιπποτική περιπέτεια με αναφορές στους Monti Pythons και το Disney ή τον Asterix. Ο Καλβίνο γελάει ασταμάτητα με τους ήρωές του κι εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο. Γελάμε με την πολεμική παράνοια ενός μεσαίωνα, αρνούμαστε να κατανοήσουμε έννοιες όπως αυτή του πολέμου ή του σκοταδιού.

Ο ανύπαρκτος ιππότης που θα δει ένα παιδί στο skrow είναι ένα παραμύθι γεμάτο σασπένς και περιπέτεια, με έναν βασιλιά αφηγητή που κρατάει το νήμα της ιστορίας, ένα ασταμάτητο παιδικό παιχνίδι φτιαγμένο από ξύλο, μια παράσταση με ζωντανή μουσική, 6 ήρωες – 6 φωτεινά χρώματα που κινούνται ασταμάτητα πάνω στο ξύλινο παιχνίδι τους, μια μεσαιωνική κωμωδία για το τί σημαίνει πραγματικός ιπποτισμός.

Ο ανύπαρκτος ιππότης απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους ενήλικες που πιστεύουν έστω και λίγο στις παραμυθένιες περιπέτειες».

Ομάδα ΝΤΟΥΘ

Photo 5©Eυτυχία Βλάχου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν

Κείμενο: Bάσια Ατταριάν, Ιωάννα Ραμπαούνη

Βοηθός σκηνοθεσίας: Μυρτώ Μακρίδη

Πρωτότυπη μουσική / στίχοι: Δημήτρης Τάσαινας

Επιμέλεια κίνησης / χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου

Σκηνικό / Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος

Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου

Video-trailer: Καραμπάτσος Γιάννης

Photo 1©Eυτυχία Βλάχου

Παίζουν: Ρωμανός Καλοκύρης, Προμηθέας Nerattini Δοκιμάκης,  Μυρτώ  Μακρίδη, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Τάσαινας

Photo 7©Eυτυχία Βλάχου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις έως Κυριακή, 09 Απριλίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Εισιτήριο: 10 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι

Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)

Το μυθιστόρημα του ‘Ιταλο Καλβινο «Ο Ανύπαρκτος Ιππότης»,  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Photo 2©Eυτυχία Βλάχου

Η ομάδα ΝΤΟΥΘ συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και θα συλλέγονται κάθε Κυριακή στο Skrow theater.