Οι δημιουργοί γράφουν Όπερα

Ράια Τσακηρίδη : «Στην όπερα παραδίνεσαι»

«Έβρισκα πάντα συναρπαστική την σκηνοθεσία όπερας», ομολογεί στο artplay.gr η Ράια Τσακηρίδη, με αφορμή την παράσταση «Trouble in Tahiti» του Leonard Bernstein, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα από την ομάδα «The Medium Project»  στο Θέατρο Σημείο.

«Ξεκινώντας από την επιλογή του έργου, την αποκάλυψη της παρτιτούρας και του θεατρικού λόγου, έως την ιεροτελεστία των προβών και την πρώτη πρόβα στο θέατρο με φώτα και σκηνικό, όπου όλα αυτά τα υπέροχα κομμάτια της όπερας συνθέτουν ένα μαγικό πάζλ, είναι για μένα μια διαδικασία μαγική και υπέροχη. Η όπερα, ως μορφή τέχνης, είναι τόσο   μεγαλύτερη από εμάς που δε μπορεί παρά να καθηλώσει οποιονδήποτε σχετίζεται με τη δημιουργία, την καλλιτεχνία ή την ακρόαση. Είναι ένα είδος που περιλαμβάνει όλες τις τέχνες, όπως μουσική, χορό, σκηνογραφία, φωτισμοί, ζωγραφική, υποκριτική κ.α., και αυτό την κάνει σίγουρα  μοναδική. Ο θεατής ή ο καλλιτέχνης δε μπορεί παρά να παραδοθεί ολοκληρωτικά είτε στη σκηνική δράση, είτε στη μουσική ή σε ό, τι τον αφορά και σχετίζεται μαζί της.

Το πιο σημαντικό όμως στην όπερα, και αυτό που με ιντριγκάρει εμένα περισσότερο, είναι η επικοινωνία. Τόσο με τους πολυάριθμους συνεργάτες μου κάθε φορά όσο και με το κοινό. Κάθε νέα παραγωγή για μένα  είναι μια όμορφη  περιπέτεια. Πρέπει να γνωρίσεις σε βάθος τους ανθρώπους που θα συνεργαστείς, να αφουγκραστείς τους προβληματισμούς τους και αυτοί τους δικού σου, ώστε στο τέλος να βγει κάτι όπου όλοι να εκφράζονται μέσα από εσένα. Και αυτό είναι μια τεράστια ευθύνη και παράλληλα σου προσφέρει μια βαθιά, ξεχωριστή ικανοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, όταν παρουσιάζεις τη δουλειά σου στο κοινό, σε ένα κοινό τόσο ευρύ και διαφορετικό, γιατί η όπερα απευθύνεται σε όλους,  πρέπει το μήνυμά σου να είναι ξεκάθαρο. Στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης, η όπερα όχι μόνο δεν πεθαίνει, αλλά ξαναγεννιέται και προσφέρει σε όλους μας μια τεράστιας σημασίας διέξοδο για τους προβληματισμούς του σήμερα. Η όπερα οφείλει να δημιουργεί θεατές που το είδος να τον αφορά, να τον αγγίζει, να τον παρασέρνει  άμεσα και με ειλικρίνεια. Προσωπικά, πάντα επιδιώκω αυτός που φεύγει από την παράστασή μου να γνωρίσει κάτι από τον εαυτό του και να πάρει μαζί του φεύγοντας κομμάτια δικά του που μόλις ανακάλυψε. Η όπερα για μένα είναι κάθαρση».

Ράια Τσακηρίδη

 

oper2

Το «Trouble in Tahiti» είναι μια ισχυρή απομυθοποίηση του «Αμερικάνικου Ονείρου» και της ζωής στα προάστια. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα καίριο ψυχογράφημα των ανθρώπινων σχέσεων και των προβλημάτων τους. Το έργο παρακολουθεί μια ημέρα από τη ζωή ενός από αυτά τα απεγνωσμένα και δυστυχή ζευγάρια, που αν και παντρεμένα από αγάπη, έχουν καταλήξει μοναχικά.

Ο Bernstein αξιοποιεί εδώ όλα τα μουσικά στιλ που τον έκαναν διεθνώς γνωστό: χρήση παραδοσιακών δομών, μελωδική και αρμονική χρήση της jazz μουσικής, πλατιές μελωδικές γραμμές νοσταλγικής μελαγχολίας, υπέροχες άριες που εναλλάσονται με έντονα μουσικοθεατρικά στοιχεία και που βοηθούν στην ροή του καθημερινού λόγου.

oper1

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη

Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Σκηνικά – κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Χορογραφία: Κορίνα Κόκκαλη

Μετάφραση: Τζένη Αρσένη

Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς

Διανομή

Sam, επιχειρηματίας: Μιχάλης Ψύρρας

Dinah, γυναίκα του: Ιρένα Αθανασίου

1η φωνή τρίο: Αντωνία Δεσπούλη

2η φωνή τρίο: Άρης Προσπαθόπουλος

3η φωνή τρίο: Νίκος Ζιάζιαρης

Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος, Θοδωρής Ιωσηφίδης

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Χαριλάου Τρικούπη 4, 210 92.29.579

Κάθε Δευτέρα στις 20.30 | Είσοδος 10 ευρώ | Διάρκεια 50 λεπτά