Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Κώστας Φιλίππογλου: «Ο υπέροχος κόσμος του Μπουλγκάκωφ»

«Σήμερα 6 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα η παράστασή μας «Μαύρο χιόνι – το ημερολόγιο ενός μακαρίτη», γράφει σε ένα μικρό σημείωμα-χρονικό που απέστειλε στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου, μετά το τέλος της γενικής πρόβας, ξημερώματα της πρεμιέρας του έργου που ο Μπουλγκάκωφ, έγραφε παράλληλα με το “Μαιτρ και Μαργαρίτα” και άφησε ημιτελές λόγω του θανάτου του το 1939. Μια ολόκληρη πινακοθήκη χαρακτήρων, ηθοποιών, γραμματέων και φαρισαίων περί του θεάτρου και των γραμμάτων, γκροτέσκα τονισμένων, μέσα σ’ ένα ασφυκτικό γαϊτανάκι γύρω από τη μοναχική κι απεγνωσμένη φιγούρα του Συγγραφέα που αναζητά βιοποριστική διέξοδο μέσα απ’ το έργο του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει πιστός στο συγγραφικό του όραμα και ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του.

«Είμαστε κουρασμένοι, αλλά ευτυχείς. Επί δύο μήνες 7 ηθοποιοί μαζί με μένα που έχω αναλάβει και τη σκηνοθεσία, η βοηθός σκηνοθέτη η 2η βοηθός και δυο παραγωγοί, με την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων του Πόρτα παλεύουμε και διασκεδάζουμε με το μυθιστόρημα του Μπουλγκάκωφ», συνεχίζει ο Φιλίππογλου. «Επιτέλους έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί. Αυτό μας ξεκουράζει, μας κάνει να θέλουμε να παίξουμε, να μοιραστούμε την εμπειρία μας και τον υπέροχο κόσμο του Μπουλγκάκωφ με το κοινό».

Το έργο αναδεικνύει την καταπίεση και την περιθωριοποίηση που υφίσταται ο καινοτόμος δημιουργός από το κατεστημένο, ο νέος καλλιτέχνης από τους γηραιότερους και ο ανυπεράσπιστος πολίτης από την εξουσία. Αποτυπώνει με χιούμορ και διαβρωτικό σαρκασμό τη θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

«Απολαμβάνουμε τις αστείες και τις συγκινητικές σκηνές του έργου και κάνουμε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ως δια μαγείας λύθηκαν όλα τα τεχνικά προβλήματα και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πόρτες του Πόρτα για να δεχτούμε τον κόσμο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την δουλειά!»

Κώστας Φιλίππογλου

mavro 2

 

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα

Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα

Συνεργάτης σκηνογράφος: Μιχαήλα Πλιαπλιά

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Lost Bodies

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη

Φωτογραφίες-Promo video: Όλγα Μπρούμα (art direction) – Βαγγέλης Πουλής  (κάμερα)

Παραγωγή: GoodHeart Productions

Με τους: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Δημήτρη Δρόσο, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννη Στεφόπουλο και Κώστα Φιλίππογλου

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη: 21:15

Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή): 20:00

Κυριακή: 18:30

mavro 1

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό 15€

Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€

Λαϊκή απογευματινή 10€

Ανέργων 8€