Θέατρο Ο Ρόλος μου

“Ο “Θεατροποιός” μιλάει για τα αδιέξοδα της Ευρώπης”

“Γραμμένο μια περίοδο που η Ευρώπη ήταν ακόμη αισιόδοξη, ο Θεατροποιός του Τόμας Μπέρνχαρντ, είναι ένα έργο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον ηθοποιό”, υποστηρίζει στο artplay.gr ο Νίκος Χατζόπουλος που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στην παράσταση που σκηνοθετεί εκ νέου στο Θέατρο Πόρτα ο Ακύλλας Καραζήσης και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

ttt-37_

“Πρόκειται για έναν μπουλουκτσή που έχει γράψει ένα έργο και περιοδεύει στις ευρωπαϊκές επαρχίες με την οικογένειά του, την γυναίκα, την κόρη και τον γιο του. Τον συναντάμε σε ένα χωριό, ένα κατσικοχώρι, όπως το λέει, όπου διαμένουν σε ένα πανδοχείο, και προετοιμάζονται για να παίξουν.
Αλλά χωρίς θεατρικές προϋποθέσεις, σε μια παλιά αίθουσα όπου τρίζουν τα πατώματα και χωρίς σωστά φώτα, με όλη τη μιζέρια της επαρχίας να είναι παρούσα.
Ένα έργο για το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους του όπου ο Μπέρνχαρντ μέσα από τον θεατρικό κόσμο βρίσκει ευκαιρία να κάνει ένα πικρό σχόλιο για την ίδια του την χώρα, την κοινωνία και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Έξαιρετικά σαρκαστικός και καυστικός παρουσιάζει τα πάντα υπερβολικά, τους ανθρώπους του θεάτρου κάτι μεταξύ σοφών, φιλοσόφων και ψώνιων, με μια διεισδυτική ματιά στη χώρα του και κατ’  επέκταση σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού πολιτισμού.
Ο μπουλουκτσής έχει γράψει ένα έργο που είναι σχεδόν η ιστορία της Ευρώπης και στο οποίο εμφανίζονται από τον Ιούλιο Καίσαρα έως τον Χίτλερ και τον Τσώρτσιλ. Το χαρακτηρίζει κωμωδία της ιστορίας και φιλοδοξεί να το ανεβάσει πιστεύοντας ότι είναι παντού αναγνωρισμένο ως μεγάλο έργο και εκείνος σπουδαίος συγγραφέας, πολύ περήφανος για το πόνημά του. Στην ουσία μιλάει για τα αδιέξοδα της Ευρώπης, για αυτό που η Γηραιά Ήπειρος υποσχόταν και δεν μπόρεσε να κάνει όχι όμως διδακτικά. Και αφήνει τον θεατή να σαρκάσει εις βάρος του”.

Μάνια Ζούση

ttt2-40_

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας

Φωτογραφίες, trailer: Ελεονόρα Λύτρα

Με τους: Νίκο Χατζόπουλο, Νικήτα Αναστόπουλο, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Άρη Μπαλή, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη έως Κυριακή: 21:15

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 15€
Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€
Ανέργων 8€

Διάρκεια: 130 λεπτά