Metamanias Θέατρο

Αυτά τα «Καπνά» είναι όντως «Από πρώτο χέρι»

Η παράσταση «Από πρώτο χέρι» ενός μικρού περιφερειακού θεάτρου, του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου, που συντάραξε την θεατρική Αθήνα πριν δυο χρόνια, επιστρέφει  από 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Θησείον, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Αυτή η επιστροφή μας δίνει και την αφορμή να θυμηθούμε τί γράφαμε στο artplay.gr τον Δεκέμβριο του 2014.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

Θέατρο ντοκουμέντο, η παράσταση, έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό τον κόπο και την αξία των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες για μια δική μας – αρρωστημένη κατά πολλούς- απόλαυση: το κάπνισμα.

Μας δίδαξε ιστορία, παρουσιάζοντας τους άγνωστους σε πολλούς – ιδιαίτερα στους νέους – αγώνες των καπνεργατών και των παραγωγών καπνού. Έργο πολιτικό, σε μια θεατρική σεζόν, που τα πολιτικά έργα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι ας γίνεται ο κακός χαμός στην ελληνική κοινωνία, πέντε χρόνια τώρα.

Μας δίδαξε τι μπορούν να κάνουν, ακόμα και στην ελληνική περιφέρεια, καλλιτέχνες, όταν δεν είναι αποκομμένοι, αλλά συνομιλούν με την κοινωνία και τον περίγυρό τους. Όταν μπαίνουν στις διαδικασίες να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, να τον αναπαραστήσουν και εν τέλει να τον εκφράσουν.

Τρεις ηθοποιοί, η Κατερίνα Καραδήμα, η Μαντώ Κεραμυδά και η Δανάη Σπηλιώτη, και η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάννη «με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου» συνέθεσαν αυτή την παράσταση, που παράταση στην παράταση, κέρδιζε όλο και περισσότερο το κοινό της Αθήνας.

Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς για τα «καπνά» ξέρει πως αυτή η δουλειά έχει πολύ σκύψιμο και πως το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι «το πρώτο χέρι». Αυτό όμως, «Το πρώτο χέρι» του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου δεν μας έδειξε μόνο τον κόπο και τους ανθρώπους του καπνού, αλλά τον κόπο και τους ανθρώπους της εργασίας γενικώς. Και την Αντίσταση, την Οργή, ακόμα και την Αποχαύνωσή μας.

Πάνω απ’ όλα όμως μας έδειξε το πείσμα εκείνων των ανθρώπων. Ένα πείσμα που γίνεται μεγαλείο, όταν ισιώνοντας τη μέση τους, για να χαθεί φευγαλέα ο πόνος, τεντώνονται και κοιτάνε στον ουρανό. Κι όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα άλλο στίχο για το μεγαλείο αυτών των ανθρώπων παρά στο ποίημα της Κικής Δημουλά:

«Ότι ήμουνα ένας άνθρωπος

που όλο με σκυμμένο το κεφάλι

με περπατάγανε οι δρόμοι,

αυτό πράχθηκε φανερά σας.

Σας το αφήνω. Απάνω του λοιπόν,

αποκεφαλίστε το,

μοιράστε το σ’ όσες υποτιμήσεις θέλετε

……….

Όμως πώς σκύβοντας

ατένιζα ουρανό,

αυτό δεν θα τ’ αγγίξετε».

 

Βαγγέλης Σαρακινός

ApoProtoHeri5©E.Patsialos

Η παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου Η δουλειά κι ο κόπος της, σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη / σκηνικά / κοστούμια: Λίλη Κυριλή

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας
Φωτογράφιση: Βαγγέλης Πατσιαλός
Βίντεο παράστασης: myagrinio

Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου

ApoProtoHeri2©E.Patsialos

 

Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου στις 19:00

Παραστάσεις: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 έως Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 19:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήριο:  10€ γενική είσοδος

Διεύθυνση: θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3255444