Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί “ένα βίαιο έργο, μέσα από μια στρεβλή παιδικότητα”

“Τι δουλειά έχει ένας σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας να γράφει για βασίλισσες και βασιλιάδες, για παλάτια και σκοτεινά δάση;! Τι δουλειά έχουν πέντε μικρά γλυπτά σε μια θεατρική σκηνή;! Πως γίνεται δύο ηθοποιοί να ζωντανεύουν έναν ολόκληρο κόσμο, χρησιμοποιώντας μόνο την δύναμη του λόγου;!”, αναρωτιέται μέσω του artplay.gr ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης με αφορμή την παράσταση Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος, του Philippe Minyana, που ανεβαίνει από την Ομάδα Black Forest κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη.

“Διάβασα το έργο του Μινιανά 2 χρόνια πριν. Έργο σκληρό, βίαιο, αλλά ταυτόχρονα έργο που έχει την ποίηση και την ευαισθησία των παλιών ιστοριών. Με γοήτευσε το παιχνίδι ανάμεσα στον αφηγηματικό λόγο και τον διάλογο· ανάμεσα στην απόσταση του αφηγητή και την ταύτιση του ηθοποιού. Άρχισα να φαντάζομαι υπερφυσικούς μικρόκοσμους, φτιαγμένους σε μακέτες· και playmobil να δρουν μέσα στις μακέτες αυτές· και σκεφτόμουν τους ηθοποιούς σαν δύο σκακιστές που κινούν τα πιόνια τους, θέλοντας να νικήσουν σ’ ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. Ένα βίαιο έργο, μέσα από μια στρεβλή παιδικότητα.

Με ενθουσίαζε η σκέψη να δουλέψω μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Άρχισα συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες, τον Μπιρμπίλη, τον Φουρτούνη, τον Γασπαράτο. Οι μακέτες μετατράπηκαν σε… οθόνες. Μίλησα με τον Αποστόλη, δεν τον ήξερα καλά, αλλά τον είχα συνδέσει με κάμερες και οθόνες. Του πρότεινα να δημιουργήσει τα βίντεο. Έκανε έρευνα και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα για video game. Του άρεσε πολύ η σκέψη να ψαχτεί κι εκείνος με κάτι άγνωστο. Που να ξερε πως θα έκανε δουλειά για δέκα δημιουργούς;!… Τον θαυμάζω!

Και τα playmobil;! Αναρωτιόμουν, μήπως είναι μια ωραία ιδέα, που όμως δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Δεν θα το μάθω ποτέ, μιας και συναντήθηκα τυχαία με τα γλυπτά της Κλειούς στο διαδίκτυο. «Ωχ, αυτή πρέπει να φτιάξει τα μικρογλυπτά της παράστασης» σκέφτηκα. Πάνε τα playmobil, άλλη φορά. Βρήκα την Κλειώ, μιλούσαμε 5 ώρες ασταμάτητα. Δηλαδή εκείνη μιλούσε 4,5 ώρες κι εγώ μισή. Όσο σιωπηλά είναι τα γλυπτά της, τόσο ομιλητική είναι εκείνη. Έφτιαξε τους 5 ήρωες του έργου και ξεκινήσαμε δουλειά με τον Πολύδωρο και την Κατερίνα.

Δύσκολο πράγμα για τους ηθοποιούς να ζητάς να «μην είναι ο ρόλος». Συνήθως τους ζητάνε το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να δουλέψω πάνω στην εμπλοκή, με τέτοιο και σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει ολοκλήρωση του ρόλου, του έργου. Προσπαθώ να δημιουργείται ένας κενός χώρος, δίνοντας την δυνατότητα στον θεατή, να εισχωρήσει και η δική του σκέψη-φαντασία-ψυχισμός στο τελικό αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη δουλειά, μας βοήθησε η ύπαρξη των μινιατούρων και του αφηγηματικού λόγου. Οι ηθοποιοί λειτουργούν ως εμψυχωτές, δίνοντας φωνή και… κίνηση στα μικρά γλυπτά, αλλά ενίοτε, ταυτίζονται με τους ήρωες της ιστορίας, αλληλεπιδρώντας και πάσχοντας.

Κάναμε τις πρόβες στο σπίτι. Το σαλόνι μας σιγά σιγά μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή, σε στούντιο γυρισμάτων, σε home cinema. Ξυπνούσα το βράδυ, άνοιγα τις οθόνες, κοιτούσα τα γλυπτά, διάβαζα και ξαναδιάβαζα το κείμενο. Αυτά ήθελαν να κοιμηθούν, με έβριζαν που έκανα πρόβα μαζί τους μέσα στα άγρια μεσάνυχτα. Τελικά κάνω λάθος· τα γλυπτά της Κλειούς μιλάνε πολύ, σαν την μαμά τους!

Η μουσική του Σταύρου (σε συνεργασία με τον Γιώργο) ήρθε και αγκάλιασε όλο το πρότζεκτ. Ήχοι και μελωδίες που αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο την ιστορία. Δεν λειτουργούν συνοδευτικά· λειτουργούν συμπληρωματικά, συνθετικά.

Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα. Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, της Φωτεινάρας και του Ντημήτγρη (γαλλιστί)… Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος είναι για μένα η επιστροφή σε ένα περιβάλλον συλλογικής δημιουργίας. Είναι πολύ ανακουφιστικό, σ’ αυτή τη χαοτική εποχή, να συναντιέσαι πραγματικά με κάποιους ανθρώπους και να νιώθεις πως αυτά που σε ενώνουν μαζί τους είναι περισσότερα απ’ αυτά που σε χωρίζουν.

Παντελής Δεντάκης

 

φωτογραφία Δομνίκη Μητροπούλου

Ταυτότητα

Κείμενο: Philippe Minyana

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή

Video art: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης

Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Φουρτούνης

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα

Παραγωγή: Black Forest

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ 

Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020)

Ώρα έναρξης: 2.00

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (άνω των 65/φοιτητικό), 5 € (Κάρτα ανέργων/ΣΕΗ)

 

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κύπρου, 91Α & Σικίνου 35Α, 11364, Κυψέλη, Αθήνα

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 213 00 40 496 & 69.45.34.84.45

Πρόσβαση:

Με λεωφορείο (Στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8

Με τρόλεϊ: 3, 5, 11, 13, 14 (Στάση Καλλιφρονά) & 2,4 (Στάση Πλ. Κυψέλης)

Με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (15’ με τα πόδια)