Θέατρο Παιδί

“Ο Μικρός Πρίγκιπας με έμαθε πως οι άνθρωποι που αγαπάμε, δεν χάνονται”

“Αγαπώ τα παιδιά, τις νέες γενιές, έβλεπα θέατρο από μικρός και νιώθω ότι αν κάποιος αγαπήσει το θέατρο από παιδί, θα το αγαπά για πάντα, και θα ήθελα να νιώθω ότι εμπνέουμε αυριανούς θεατές”,  λέει στο artplay.gr ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, που μεταμορφώνεται από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στον “Μικρό Πρίγκιπα”,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη στο Μικρό Χορν της οδού Αμερικής 10.

“Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά, τον Μικρό Πρίγκιπα , δεν μου τον διάβασε, αλλά μου τον διηγήθηκε η μητέρα μου. Ήμουν περίπου εννέα χρόνων, είχα χάσει την πρώτη μου γιαγιά και ο Μικρός Πρίγκιπας με έκανε να αισθανθώ ότι η γιαγιά μου δεν χάθηκε. Κι ότι αν τη σκέφτομαι και την αγαπώ με τον δικό μου τρόπο, κι είναι στο μυαλό και στην καρδιά μου, πάντα θα υπάρχει. Πίστεψα ότι όλοι οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν χάνονται. Και είχα νιώσει μια αγαλλίαση.

Ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο, ένιωσα ότι κάθε αναγνώστης του, εισπράττει κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό του. Και αυτό με μάγεψε πολύ. Ένα βιβλίο που απευθύνεται στα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, χώρας, φυλής.

Είναι ένα αντιρατσιστικό, αντιπολεμικό, αγαπησιάρικο, λυτρωτικό βιβλίο, είναι χίλια πράγματα μαζί. Δεν  είναι τυχαίο που είναι παγκοσμίως από τα δημοφιλέστερα όλων των εποχών”. 

-Μοιάζει σαν να εμπεριέχει όλους τους μύθους του κόσμου, κάτι σαν οδηγός ζωής;

“Νομίζω πως ναι, τώρα που το λες το αντιλαμβάνομαι. Και πίσω από τον έντεχνο και απλό τρόπο , κρύβει μια φιλοσοφία ζωής”.

-Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό το έργο;

Αγαπώ τον ίδιο τον Μικρό Πρίγκιπα, αλλά είναι σίγουρο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους άλλους ήρωες. Γιατί όλοι αυτοί κάνουν τον Μικρό Πρίγκιπα να είναι αυτός που είναι. Δεν μπορώ να μην αγαπώ σχεδόν το ίδιο τον κάθε έναν που εμφανίζεται και περνάει από μπροστά του”

-Είναι ένα έργο που το έχεις αγκαλιά για τη ζωή και την τέχνη σου;

Βέβαια! Και τώρα που έχω μπει στα βαθιά, νομίζω ότι θα είναι το αγαπημένο μου. Έχει χαραχθεί στην καρδιά και το μυαλό μου! Η αγάπη του για ζωή και η αντισυμβατικότητά του είναι σπουδαία”

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης γεμάτος ενέργεια και χαρά, επιστρέφει σε κάτι που αγαπά πολύ και από το οποίο ξεκίνησε, το θέατρο για παιδιά.  “Ήταν δεκατέσσερα χρόνια πριν, όταν βρέθηκα στην παράσταση της “Φάρμας των Ζώων”, σε σκηνοθεσία και πάλι Δημήτρη Αδάμη. Χαίρομαι γιατί ο Δημήτρης και οι Μαγικές Σβούρες ξέρουν τόσο καλά το θέατρο για παιδιά, το κατέχουν, το αγαπάνε, το μελετάνε, προχωράνε μπροστά, εξελίσσονται. Θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους που έχουμε”.

Στην παράσταση εκτός από τον Θανάση Τσαλταμπάση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Θανάσης Βοιδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Τάσος Ράπτης και Μαριλίζα Χρονέα.

Το σκηνικό είναι της  Χριστίνας Παπαδημητρίου –Marc Britz, τα κοστούμια από τις Μαγικές σβούρες, η κίνηση της Φωτεινής Σταματελοπούλου, η ενορχήστρωση του Γιώργου  Κωνσταντινίδη, η διδασκαλία τραγουδιών της Ιωάννας Εμμανουήλ, η μουσική τραγουδιού του φινάλε από τον Γιώργο Βαρσαμάκη, οι ειδικές κατασκευές της Ιφιγένειας Κωφού, οι φωτισμοί και η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Αδάμη, οι φωτογραφίες-trailer του Tony Kris, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πετρούλα Μαντζουκίδου και η παραγωγή από τα  Αθηναικά Θέατρα.

Η παράσταση θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή 11:30 π.μ. και 3:00 μ.μ. και καθημερινές για σχολεία. Πληροφορίες  στο τηλ. 211.1000.365. Για ομαδικές κρατήσεις και κρατήσεις σχολείων στα τηλέφωνα:  210-9853609 , 6948 744 988

Μάνια Ζούση