Θέατρο

Στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου το βραβείο Μελίνα

Ήταν η «Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη», μια εντυπωσιακή θεατρική προσέγγιση που είχε κάνει στο ποίημα του Καρούζου, ο Άρης Μπαλής, όπου θυμάμαι την Δήμητρα Βλαγκοπούλου, η οποία βραβεύτηκε απόψε με το βραβείο Μελίνα, να τριγυρίζει στο παγωμένο τσιμέντο του Bios, μαζί με όλον τον θίασο, τυλιγμένη με κασκόλ, σκουφί και βαρύ πανωφόρι, κουβαλώντας τα λιγοστά αντικείμενα των ναυτών της Κροστάνδης, βιβλία, εφημερίδες, φωτογραφίες, γραφομηχανές.

Τη θυμάμαι πάντα με ένα πυρετικό πάθος, αλλά και μια εκ γενετής συστολή και διακριτική ευγένεια να ξεχωρίζει στις παραστάσεις που συμμετέχει. Όπως στο « Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας», που σε διασκευή και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ήταν εκείνη που της χάρισε το βραβείο, την καρφίτσα της μεγάλης πρωταγωνίστριας που της πρόσφερε η περσινή νικήτρια Ηρώ Μπέζου.

Με συστολή και συγκίνηση, αλλά κι ένα πλατύ χαμόγελο, ανέβηκε καταχειροκροτούμενη από φίλους, συναδέλφους και τις συνυποψήφιες Μαίρη Μηνά και Ελένη Στεργίου, στη σκηνή του Rex, ευχαριστώντας για την τιμή.

Η Δήμητρα, υποψήφια για το ίδιο βραβείο και το 2017, αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και της Κρατικής Σχολής Χορού, εντυπωσιάζει με την υποδειγματική της πειθαρχία και ξεχωριστή ερμηνεία στις παραστάσεις που συμμετέχει. Μάλιστα το 2012 απέσπασε  τον πρώτο έπαινο της κριτικής επιτροπής στον διεθνή διαγωνισμό νέων ηθοποιών, που οργάνωσε η Ακαδημία Σίλβιο ντ’ Αμίκο της Ρώμης.

Αγαπημένη και του κινηματογραφικού φακού, έχει τιμηθεί με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας (εξ ημισείας) για την ταινία PARK της Σοφίας Εξάρχου στο 57ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και στις Νύχτες Πρεμιέρας με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης.

Μάνια Ζούση