Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Ο μικρός εγώ»: Όταν οι σκιές γίνονται και πάλι άνθρωποι

Μια αγαπημένη παράσταση που βασίζεται πάνω στα «Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή, κάνει πρεμιέρα από την ομάδα Αίολος και σε σκηνοθεσία Βασίλη Ανδρέου, στο Θέατρο Άλφα Ιδέα, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου. Σκηνοθέτης και ηθοποιοί γράφουν στο artplay.gr τι σηματοδοτεί για τον καθένα αυτή η παράσταση.

Βασίλης Ανδρέου: «Τασία, έναν καφέ παρακαλώ, αν ξάφνου μ’αντικρίσουν ζωντανό θα εκπλαγούν». Αγαπήσαμε έναν άγνωστο, εμείς οι Αιολείς. Υπέροχο δεν είναι να γίνεσαι συγγενής με το συγγραφέα που παίζεις; Ανθρώπινο δεν είναι να γίνονται οι σκιές και πάλι άνθρωποι; Ο Κώστας Ταχτσής έδωσε στον Μικρό Εγώ του καθενός μας, το δικαίωμα να κάνει λάθη.

Βλασία Κουτσού:

Τρείς διαφορετικές κουλτούρες, τρεις διαφορετικές γυναίκες, που εισβάλλουν, με το δικό τους μοναδικό τρόπο, στη ζωή μιας οικογένειας και γίνονται η ασπίδα του Κωστή, του Κώστα Ταχτσή. Με τον ίδιο μοναδικό τρόπο εισέβαλε ο καθένας μας στην ομάδα Αίολος και την έκανε οικογένεια.

Γιώργος Μακρής:

Το παιδί. Ή καλύτερα ο μικρός. Ο ρόλος ενός παιδιού! Ίσως οποιουδήποτε παιδιού…  που δέχεται τα λάθη και τη βία της οικογένειάς του βουβά. Περιμένοντας… περιμένοντας ένα μόνο γέλιο από τη μαμά και τη γιαγιά, για να τα ξεχάσει όλα και να χωθεί στην αγκαλιά τους. Πριν απ’ όλα έπρεπε να μάθει να επιβιώνει ανάμεσα στις γυναίκες της ζωής του.

Φαίδρα Παπανικολάου:

Στο έργο του Ταχτσή, η μάνα δεν είναι άλλη από τη μάνα του. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ατίθαση, οργισμένη και επαναστάτρια.  Μια γυναίκα, που χωρίζει το 1931 και που επιλέγει την ελευθερία και τους εραστές της. Όμως αυτά που είναι αρετές για έναν άντρα, για μια μητέρα είναι ασυγχώρητα αμαρτήματα. Τελικά η ελευθερία απαιτεί βία; Όπως και να ‘χει το τίμημα είναι εξοργιστικά δυσανάλογο και το δικαίωμα είναι ακόμα διαπραγματεύσιμο.

Νατάσα Σφενδυλάκη:

Ο ρόλος μου είναι ότι δε θα ήθελα ποτέ να γίνω. Πράττει με τρόπο που δεν θα ήθελα ποτέ να πράξω σαν μάνα και σαν γειτόνισσα, άρα μέλος μιας κοινωνίας, και σαν γιαγιά. Δεν είναι κακή, απλά ποτέ δεν ακούει τους άλλους και εμένα όχι μόνο μου αρέσει πολύ  να ακούω, αλλά το απαιτεί και η δουλειά του ηθοποιού. Τον αγαπώ όμως πολύ αυτόν τον ρόλο. Περιμένω κάθε φορά με μεγάλη χαρά να ξαναπαίξουμε την παράστασή μας. Με έφερε κοντά σε υλικά πολύ ελληνικά, με ένωσε με την ομάδα μου την Αίολος και μου χάρισε τον Βασίλη.

Θοδωρής Χιντζίδης:

Ένας δάσκαλός μου, προσπαθούσε κάποια στιγμή να μας εξηγήσει την τεράστια αξία του «αγαπώ» κι έλεγε: «Το αγαπώ ξεκινάει από το Α και τελειώνει σε  Ω, έχει μέσα του δηλαδή τα πάντα. Να που ήρθε η στιγμή και γνώρισα μέσα από αυτόν τον ρόλο, έναν άνθρωπο που είχε μέσα του τα πάντα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου

Διασκευή: Βασίλης Ανδρέου, Ομάδα Αίολος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρισίου

Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Παρασκευάκος

Τραγούδι: Νεφέλη Κουρή

Φωτογραφία: Γιάννης Μπορομπόκας

Ενδυματολόγοι: Αφροδίτη Μηλιώνη- Δήμος Κλιμενώφ

 

Ερμηνεύουν: Βλασία Κουτσού, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Θεόδωρος Χιντζίδης.

 

Λίγα λόγια για την Ομάδα Αίολος

 

“Ο Μικρός Εγώ”, υπήρξε η πρώτη δουλειά της Ομάδας Αίολος. Συνέχισε την θεατρική της δράση με άλλες δύο παραστάσεις, σε νέο χώρο και με νέους συνεργάτες, “Ματωμένος Γάμος” (2014-2015) και “Οδός Ολύμπου 12”, βασισμένο στην “Ελληνική Μυθολογία” του Νίκου Τσιφόρου (2016), και τα δύο σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ανδρέου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Αναφορά όμως πάντα για την ομάδα υπήρξε αυτή η πρώτη δουλειά, “Ο Μικρός Εγώ”, στην οποία και είχαμε ορκιστεί να επιστρέψουμε.

Επιστρέφουμε λοιπόν!!!

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 9.15μ.μ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμή προπώλησης από Viva.gr & Ticket 365.gr: 8 ευρώ

 

Τιμές εισιτηρίων ημέρα παράστασης

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο: 8 ευρώ (ισχύει για φοιτητές και ανέργους)