Θέατρο

Ο Μαυρίκιος, ο Ουίλιαμς και ένα μυστικό

«Το ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» κρύβει ένα μυστικό», δηλώνει στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, για την παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας στις 26 Δεκεμβρίου.

«Είναι τα λόγια του νεκρού ποιητή Σεμπάστιαν Βέναμπλ, μέσα από το τελευταίο του ποίημα, που ο Τένεσι Ουίλιαμς αφαίρεσε και δεν συμπεριέλαβε στην τελική γραφή του έργου, τα σκοτεινά χρόνια του μακαρθισμού. Αυτό το πάρα πολύ τολμηρό ποίημα που η αυτολογοκρισία του συγγραφέα δεν επέτρεψε έως τώρα να φανερωθεί, και είναι η μόνη φωνή του ποιητή που ακούγεται σε όλο το έργο για πρώτη φορά, ανακάλυψα και παρουσιάζω στην παράσταση του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας», εξηγεί ο Δ. Μαυρίκιος και προσθέτει: «Είναι από τα έργα που κρύβουν κάτι από την μεριά του δωρητή, το οποίο όταν το ανακαλύπτεις, νομίζεις ότι είναι δικό σου».

Και τι λέει αυτό το ποίημα;

«Αναφέρεται στον θάνατο του αγίου Σεβαστιανού και πρωτογράφτηκε όταν ο Τένεσι Ουίλιαμς είδε τον πίνακα “Ο Σοδομίτης” του αναγεννησιακού ζωγράφου Τζοβάνι Αντόνιο Μπάτσι. Εκεί ο άγιος Σεβαστιανός , ερωμένος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, πεθαίνοντας γίνεται δεκτός στον παράδεισο με ύμνους. Η μόνη που δυσανασχετεί με αυτή την υποδοχή είναι η Παναγία. Αντίδραση που παραπέμπει στην ιδιαίτερη σχέση του Σεμπάστιαν με τη μητέρα του, Βάιολετ».

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος, που είχε αφήσει εποχή με τον «Γυάλινο Κόσμο » του στο θέατρο «Εμπρός», την περίοδο 1997-1998, συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και την Μπέττυ Αρβανίτη, σε ένα έργο που ήταν επιθυμία και των δυο τους.

Μάνια Ζούση

 

Πρώτη ανάρτηση 20 Δεκεμβρίου 2014 22:07