Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Γ.Ν. Πεντζίκης και η ανάγκη των ηρώων να ξαναζήσουν

Τελευταία παράσταση απόψε για  “Τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός άστρα” , από την ομάδα Horses in my dreams, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης της οδού Κύπρου στην Κυψέλη, μια δημιουργία της Σοφίας Κορώνη και της Κατερίνας Κλειτσιώτη

από δυνατές συγκινησιακές εικόνες, επηρεασμένης  από τον τρόπο γραφής του Γ.Ν.Πεντζίκη. Για την έμπνευση και τη δημιουργία της παράστασης, η Σοφία Κορώνη γράφει στο artplay.gr

«Η ιδέα της παράστασης “Τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός άστρα” ξεκίνησε όταν μελετώντας το Αρχείον του Ν.Γ.Πεντζίκη πέσαμε πάνω στο εξής απόσπασμα: “Κείμενα όπου συγκρίνονται οι μεταξύ των ανθρώπων αποστάσεις προς εκείνες που χωρίζουν τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός άστρα”. Από εκείνη τη στιγμή όλη η έρευνά μας περιορίστηκε στη διερεύνηση αυτής της τόσο περίπλοκης για μας φράσης.

Αρχικά μελετήσαμε την έννοια της απόστασης πραγματολογικά όπως αυτή ορίζεται στον πλανήτη γη και σταδιακά οδηγηθήκαμε στην καταμέτρηση της συναισθηματικής απόστασης και της δυναμικής που ασκεί στη ζωή μας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε δύο ιστορίες ,του Αντώνη και της Άννας, δύο ανθρώπων που ποθούν όσο τίποτα να αποτελέσουν ένα ,αλλά οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και ο συντηρητισμός της εποχής τους τους κρατούν μακριά και ως αντίβαρο της Χάννας και της Έλενας δύο κοριτσιών ,αχώριστες παιδικές φίλες, και αργότερα συμφοιτήτριες στη σχολή νοσηλευτικής που έρχεται να χωρίσει ένας πόλεμος. Για την πρώτη ιστορία χρησιμοποιήσαμε μια συρραφή κειμένων από το Αρχείον του Πεντζίκη ενώ για τη δεύτερη στηριχτήκαμε στην ταινία της Ιζαμπέλ Κοϊξέ “Η μυστική ζωή των λέξεων” εμπλουτίζοντας το υλικό μας με κείμενα της Σύλβια Πλάθ της Κατρίν Ανν ,του Φαμπρίς Μελκιό αλλά και της ίδιας της ομάδας. Κοινός τόπος όλων των ηρώων μας δεν είναι άλλος από την απέραντη ανάγκη τους να ζήσουν, να ξαναζήσουν, να καταλάβουν, να διαλυθούν και κυρίως να σπάσουν τα όρια τους, να ξεφύγουν από το θόλο του γήινου σύμπαντος και να εκτοξευτούν στα αστέρια..

Το βασικό μας κριτήριο μέσα σε ένα πραγματικό ωκεανό κειμένων ήταν αρχικά η προσωπική μας εμπλοκή σε αυτό που διαβάζαμε ,δηλ. οτιδήποτε μας συγκινούσε , μας γοήτευε ή μας προκαλούσε με τη δυσκολία του να το κατανοήσουμε. Δουλέψαμε πάνω στα κείμενά μας με τη μέθοδο της συνειρμικής αφήγησης, επηρεασμένες από τον τρόπο γραφής του Γ.Ν.Πεντζίκη δημιουργώντας κυρίως δυνατές συγκινησιακές εικόνες. Θελήσαμε έτσι να απαλλάξουμε για λίγο το θεατή από το βάρος της λογικής και να τον εμπλέξουμε περισσότερο συναισθηματικά με όσα συμβαίνουν επί σκηνής».

 Σοφία Κορώνη

 u03B1u03C3u03C4u03C1u03B1  by u03B4u03B7u03BCu03AEu03C4u03C1u03B7u03C2 u03B1u03BBu03B5u03BEu03ACu03BAu03B7u03C2

 

 

κείμενα: Ν. Γ. Πεντζίκης, Σάρα Πόλεϋ, Σύλβια Πλαθ, Φαμπρίς Μελκιό, Κατρίν Ανν, Ομάδα Horses in my Dreams |

δραματουργία, σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Κορώνη, Κατερίνα Κλειτσιώτη

σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

επιμέλεια κίνησης : Ξένια Θεμελή

επιμέλεια ήχου: Χρήστος Ανδρεαδάκης

φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

visuals: Γιώργος Ευθυμίου

φωτογραφίες: Annie Daverio, Σπύρος Τσακίρης, Γιάννης Γεωργίου, Δημήτρης Αλεξάκης

μουσικές επιλογές: Σοφία Κορώνη

illustration: Γιώργος Χανδρινός – Rotegrafik / Indyvisuals

ερμηνεία: Σοφία Κορώνη, Κατερίνα Κλειτσιώτη

info

μέχρι 26 Δεκεμβρίου

κάθε Παρασκευή στις 9.00 μ.μ

Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης

Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη