Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Ο Λάμπρος και η αποκαθήλωση κάθε ηρωικού προτύπου”

“Ο Λάμπρος του Δ. Σολωμού είναι ένα κείμενο που ανακάλυψα αρκετά μεγάλη. Στα χρόνια του γυμνασίου θυμάμαι είχα διαβάσει τη Γυναίκα της Ζάκυνθος και είχα τρομάξει πολύ. Στα σχεδόν παιδικά μάτια μου όλη αυτή η σκοτεινιά ήταν ακατανόητη κι αινιγματική. Ο «εθνικός» μας ποιητής δεν με απασχόλησε για πολλά χρόνια καθώς με γοήτευαν άλλα ζητήματα κι άλλα αναγνώσματα πιο άναρχα, σύγχρονα και νεωτερικά”, ομολογεί στο artplay.gr η Σοφία Μαραθάκη με αφορμή την πρεμιέρα του “Λάμπρου” στις 20 Δεκεμβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, παράσταση όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί από κοινού με τους Λήδα Κουτσοδασκάλου και Γιώργο Σύρμα.

“Όμως κάποια στιγμή, εντελώς κατά τύχη, έπεσα πάνω στο ποίημα “Ο Λάμπρος”. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα προσπαθώντας να καταλάβω τί λέει. Αυτό που μου άρεσε ήταν  η θραυσματική του φύση,  η παντελής έλλειψη ηθικοπλαστικής προσέγγισης, η αποκαθήλωση κάθε ηρωικού προτύπου, ο παντοδύναμος έρωτας, η δύναμη του τυχαίου, η απεγνωσμένη προσπάθεια των μελετητών να ενώσουν τα κομμάτια.

Η παράσταση που φτιάχνουμε με όλους τους συντελεστές, είναι μια δουλειά συνόλου όπου πέρα από τους ηθοποιούς, το κείμενο, την κίνηση, τη φωνή, το φως, το σκηνικό, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο η πρωτότυπη ζωντανή μουσική (Βασίλης Τζαβάρας) και το βίντεο (Ερατώ Τζαβάρα).

Έχουμε φτιάξει έναν περιβάλλοντα χώρο που συνδυάζουμε θραύσματα από την ελληνική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό με τη λόγια γλώσσα του Σολωμού.

Αφηγούμαστε την ιστορία του Λάμπρου, της Μαρίας και της κόρης τους, την παράνομη κι επικίνδυνη ζωή τους, την αιμομιξία, τη λαχτάρα τους για ελευθερία κι ευτυχία, την αγριότητά τους, καθώς και το αποτύπωμα που αφήνει στους χαρακτήρες τόσο η κοινωνία όσο και η μοίρα. Η ζωή και ο θάνατος είναι έρμαια των φυσικών δυνάμεων, τα πρόσωπα είναι αρχετυπικά κι αναζητούν το τέλος της θλίψης. Η  χρήση της γλώσσας και οι εικόνες που δημιουργεί ο Σολωμός είναι βαθιά συγκινητικές κι αναδεικνύουν  μια μεγάλη μεταφυσική αγωνία, μια ανάγκη του ανθρώπου να λογοδοτήσει για τις πράξεις του στον ίδιο του τον εαυτό”.

Νομίζω ότι η παράσταση θα είναι μια μικρή έκπληξη για όποιον/α τη δει”.

Σοφία Μαραθάκη

Φωτογραφία εξωφύλλου :  Andrea Bonetti

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Συνεργάτης στη δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικό-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

Video: Ερατώ Τζαβάρα

Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Τρικενέ

Βοηθός σκηνογράφου: Βενετία Νεστορίδου

Βοηθός παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης

Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Andrea Bonetti

Παίζουν:

Λήδα Κουτσοδασκάλου

Σοφία Μαραθάκη

Γιώργος Σύρμας

Μουσικός επί σκηνής: Βασίλης Τζαβάρας

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΧΩΡΟΣ

Κάτω Χώρος

Από 20.12.2019 – 19.01.2020

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά

 

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Πέμπτη 21:15

Παρασκευή 21:15

Σάββατο 21:15

Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Πέμπτη-Παρασκευή

Κανονικό 13€

Μειωμένο 10€

Σάββατο-Κυριακή

Κανονικό 15€

Μειωμένο 12€