Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“O Καμουζάς στους φούρνους’’ : Μια πράξη αντίστασης

“Είχα την τύχη να βρεθεί στα χέρια μου η νουβέλα της Μαριλένας Παπαϊωάννου, μέσω της εκδότριάς της Εύας Καραϊτίδη, καθώς εκείνη την εποχή συνεργαζόμασταν ήδη στον ‘’Ανάμιση Ντενεκέ’’ του Γιάννη Μακριδάκη”, θυμάται για το artplay.gr η σκηνοθέτης Μαρία Αιγινίτου με αφορμή την επιστροφή της παράστασης «Ο Καμουζάς στους φούρνους» από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 6.30μ.μ στο Θέατρο Avaton στο Γκάζι.

«Η νουβέλα ‘’Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους’’ είναι μία δυνατή ιστορία, είναι μία παραβολή. Με συγκινεί, πως μία απλή κίνηση ανθρωπιάς γίνεται πράξη αντίστασης, πράξη συμβολική, γίνεται ποιητική πράξη. Η ιστορία αυτή ξεκινάει από ένα πραγματικό περιστατικό, είναι όμως προϊόν μυθοπλασίας. Δεν είναι ένα κείμενο- μαρτυρία.

Αγαπώ το θέατρο που προβάλλει την ιστορία μέσα από τον ηθοποιό. Αγαπώ το θέατρο που εμπνέει τον ηθοποιό, εμένα, εμένα ως θεατή. Αγαπώ το θέατρο που αποκαλύπτει κάτι από τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, το θέατρο όπου μπορείς να ονειρεύεσαι ενεργητικά και να διατηρείς την ανάγκη σου για ελευθερία ζωντανή, το θέατρο που εξάπτει την επιθυμία σου να πετάξεις ψηλά, ενώ σέρνεσαι στη γη».

Μαρία Αιγινίτου

 BA5Y1152 S

Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους

της Μαριλένας Παπαϊωάννου

Ελληνικός εμφύλιος. Αντρικές φυλακές. Αύγουστος με ανελέητη ζέστη. Δίψα. Βασανιστήρια. Μια ομάδα αριστερών κρατουμένων συσπειρώνει τις ελπίδες της στο πρόσωπο ενός απροσδόκητου φίλου: του δεσμοφύλακα . Πρώτος στόχος: η επιβίωση, αλλά με την ιδεολογική συνέπεια αλώβητη (να μην υπογράψουν δήλωση μετάνοιας). Δεύτερος στόχος: η πάση θυσία συνέχιση της πνευματικής δημιουργίας του Φώτη. Τα χειρόγραφα του νεαρού κρατούμενου πρέπει να σωθούν, μαζί και ο ίδιος.

Μέσα από την παρουσίαση της σύντομης ιστορίας μιας ομάδας κρατουμένων, η παράσταση στοχεύει στην έρευνα και καταγραφή γεγονότων από τις σκοτεινές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας. Οι πρωταγωνιστές αυτών των γεγονότων, δίνουν, στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας, τον δικό τους αγώνα για αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, για αξίες που δεν “βάφονται” με χρώματα, δεν μονοπωλούνται από παρατάξεις και δεν υποκύπτουν σε βασανιστήρια. Έναν αγώνα διαχρονικό και παγκόσμιο. Ατομικό και συλλογικό. Όπως η ευθύνη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Πειραματική Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με θέμα τον Ελληνικό Εμφύλιο.

 

afisa_KAMOUZAS

Θέατρο «Άβατον», Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός

Τηλέφωνο: 210-3212689

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 31/10, για 16 παραστάσεις

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:30

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 κανονικό, 10 μειωμένο, 5 ανέργων/ΑΜΕΑ/ατέλειες

 

Δραματουργική προσαρμογή: Μαρία Αιγινίτου, Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Επιμέλεια σκηνικού χώρου – κοστουμιών: Στέλιος Κοτίδης, Ράνια Μπέλλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Μπαλτάς

Μουσική: Σωτήρης Καστάνης

Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Βάσια Χρονοπούλου

Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Δρόσος, Χρήστος Καπενής

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης