featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η Αγγελική Μαρίνου για την “Μαζώχτρα” και τις λέξεις που ερωτεύεσαι

“Εγώ,  που πήρα την πρωτοβουλία να σας πω δυο λόγια για την παράσταση..φέτος δεν θα παίζω. Ας πούμε λόγω «οικογενειακών υποχρεώσεων»!. Νιώθω περίεργα και μου λείπει, αλλά τους καμαρώνω και νιώθω περήφανη για την παράστασή μας, γι’ αυτό που δίνουν τα παιδιά κάθε βράδυ εκεί πάνω, για όσους αγωνιούν από κάτω, για τη «Μαζώχτρα» μας που ξεκινάει πάλι για 2η χρονιά”, σημειώνει η ηθοποιός Αγγελική Μαρίνου, στέλνοντας στο artplay.gr ένα μικρό, προσωπικό μήνυμα, από αυτά τα πολύτιμα δώρα που μας κάνουν να χαιρόμαστε αλλά και μας συγκινούν. Και συνεχίζει η Αγγελική:

“Η Μαζώχτρα;

Περίεργο τίτλο διαλέξαμε πάλι  (μετά το «εύηχο» Χαλασοχώρηδες που όλο λάθος το έλεγαν και όλο τι σημαίνει μας ρωτούσαν). Περίεργες λέξεις διατρέχουν και το κείμενο ..από αυτές που κοντοστέκεσαι στην αρχή, σε ξενίζουν, και μετά τις ερωτεύεσαι γιατί κρύβουν μέσα τους μουσική, ιστορία, μυρωδιές…

Αργύρης Εφταλιώτης;

«Όχι, λυπάμαι δεν τον ξέρω» και μαθαίνεις ότι ήταν υπέρμαχος του δημοτικισμού, και ψάχνεις και μαθαίνεις τι είναι δημοτικιστής και τι προσέφερε στη λογοτεχνία , και τι άλλο έχει γράψει, και να, σου συστήνεται ένας ακόμα συγγραφέας που προσπέρασες από βαρεμάρα σε κάποιο σχολικό εγχειρίδιο.

Λογοτεχνία στο θέατρο;

Ναι, γιατί όχι;  Το κάναμε ήδη μια φορά. Και πέτυχε! Μας άρεσε και μας ανοίγει καινούργιους δρόμους, με την  πρόταση του Κώστα (Παπακωνσταντίνου) δε διασκευάζουμε το κείμενο, δεν έχουμε αφηγητή, χρησιμοποιούμε τριτοπρόσωπη αφήγηση..και τα υπόλοιπα θα τα δεις από κοντά.

Το κείμενο γράφτηκε το 1900

Και έχει τόσα να μας πει και σήμερα. Για την κοινωνική αδικία, την ταξική διαφορά, τον έρωτα, τη στοχοποίηση του ξένου, του διαφορετικού, τις  εύκολες λύσεις, την  άκριτη αναπαραγωγή ειδήσεων, τις βιαστικές λύσεις …

Μας αρέσει να γυρνάμε λίγο προς τα πίσω. Ψάχνουμε τη «ρίζα και τη φύτρα του κακού».

Το κάναμε εμείς

Ο Κώστας, ο Δημοσθένης, ο Θοδωρής, η Αγγελική , η Νάντια, η Δήμητρα, ο Χρήστος, η Μαργαρίτα, η Ζωή, ο Βασίλης, ο Γιώργος, με μια ανάγκη να μιλήσουμε μέσα από το έργο μας, βάζοντας πολύ από το μεράκι μας, το χρόνο και το μόχθο μας, το υστέρημα και το τάλαντό μας.

Και σε περιμένουμε να έρθεις να σου πούμε μια ιστορία…

Αγγελική Μαρίνου

IMG_4281 copy

Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη αλλάζει θεατρική στέγη και παρουσιάζεται – σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου– στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, από τις 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων-κατόπιν συνεννόησης-για Σχολεία.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».  Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος  παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

IMG_7190

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν:  Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστός

 

Στοιχεία Παράστασης:

Ημέρες  & Ώρες παραστάσεων : Σάββατο  21.15 και Κυριακή  19.00

Τιμή Εισιτηρίου:  : 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας για Σχολεία: 6977635806 (κα Αγγελική Μαρίνου).         

Θέατρο 104 –  Σκηνή || Ευμολπιδων 41, Γκάζι  (Στάση Μετρό Κεραμεικός) ||

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 2103455020 – 6940290312 || www.104.gr ||