Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Ο Φιλοκτήτης ξυπνά το δικό μας τραύμα και την ανάγκη μας για θεραπεία»

«Ο Φιλοκτήτης, προδομένος από τους Έλληνες, εγκαταλειμμένος στη Λήμνο, φέρει την πληγή από το δάγκωμα του ιερού φιδιού της Χρύσης», αρχίζουν να αφηγούνται στο artplay.gr την ιστορία του ήρωα του Σοφοκλή, οι Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου, με αφορμή την πρεμιέρα του έργου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την Παρασκευή 10 Μαίου απ’ την ομάδα Elephas tiliensis.

«Σε αυτή την εκδοχή του Σοφοκλή, το νησί της Λήμνου είναι ακατοίκητο, βραχώδες και έρημο. Μοναδικοί του κάτοικοι ο Φιλοκτήτης, τα άγρια πουλιά και τα ζώα. Με αυτή τη μεταφορά της μοναξιάς και του τραύματος η ιστορία του ήρωα έρχεται να μας συναντήσει. Μια συνάντηση, στην οποία όλα μοιάζουν μακρινά, αλλά έρχονται στο τώρα για να ξυπνήσουν τη δική μας μοναξιά, το δικό μας τραύμα. Και την ανάγκη μας για θεραπεία.

Το κείμενο ήρθε στα χέρια μας μετά από μια μελέτη που διαβάσαμε για τον ψυχαναλυτικό πυρήνα της συγκεκριμένης τραγωδίας, όπου αναλύεται πώς η ανάπτυξη της σχέσης των δυο βασικών ηρώων, του Φιλοκτήτη και του Νεοπτόλεμου, αποτελεί την πρώτη περιγραφή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Και με αυτόν τον πυρήνα δουλέψαμε κι εμείς, ψάχνοντας τους μηχανισμούς εκείνους που συναντιόμαστε με τους ήρωες. Και είναι πραγματικά αποκαλυπτικό πόσα επίπεδα ερμηνείας φέρει το κείμενο και πώς καθρεφτίζει τη σημερινή δυσκολία, αλλά κυρίως τη σημερινή ανάγκη για μετακίνηση προς μια εξυγίανση, προς μια θεραπεία, προς μια ελευθερία. Μια ελευθερία που μας μετακινεί από τα δεσμά που μας φορτώνουν γονείς, οικογένειες, κοινωνικός περίγυρος και αποκαλύπτουν τον πραγματικό μας εαυτό. Μια ελευθερία που μας κάνει να αναγνωρίζουμε τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες, να αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες, να ανακαλύπτουμε νέες επιλογές και δυνατότητες, να βρίσκουμε την αντοχή και τη χαρά.

Αυτό είναι και το πιο φωτεινό στοιχείο στο κείμενο. Η δύναμη που βρίσκει ο καθένας μας να περάσει μέσα από τη φωτιά για να βγει πιο δυνατός, πιο καθαρός, πιο ήσυχος, προκειμένου να βρει ειρήνη με τους άλλους και πρώτα με τον εαυτό του και να καταφέρει να πάει μπροστά, να συνεχίσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με αυτές τις σκέψεις, οδηγηθήκαμε και στην απόφαση τους δύο βασικούς ήρωες του έργου να τους υποδυθούν δυο γυναίκες ηθοποιοί. Και ήταν πραγματικά βοηθητικό για να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κλειστές ερμηνείες και επιλογές, για να προσεγγίσουμε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο, για να δούμε, εντέλει, πως Φιλοκτήτης είναι ο καθένας μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και συνθήκης. Για να δούμε πως σε όλους μας υπάρχει η δύναμη να βγούμε από το σκοτάδι στο φως».

Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Πρωτότυπη μουσική: Παύλος Παυλίδης

Σκηνικά, Κοστούμια: Ιωάννα Πλέσσα

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Φωτογραφίες: Karol Jarek

 

Παίζουν: Γιούλα Μπούνταλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρης Αγαρτζίδης

 

Ευχαριστούμε την εταιρία “supertitles” για την ευγενική παραχώρηση των υπέρτιτλων.

 

Παραστάσεις: Παρασκευή 10 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (φοιτητικό, 65+), 5€ (ανέργων)

Διάρκεια: 80 λεπτά