featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Νεφέλη Μαϊστράλη: “Με πολύ κέφι και απόγνωση θίγουμε το τώρα”

«Για πρώτη φορά, στα δέκα χρόνια που μετράμε ως ομάδα, πήραμε  ομόφωνα την απόφαση να καταπιαστούμε με το είδος της Επιθεώρησης», ομολογεί στο artplay.gr η ηθοποιός Νεφέλη Μαϊστράλη με αφορμή την παράσταση «Ω ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ», που ανεβαίνει από τους ΦΟΡ ΦΡΟΝΤΑΛ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο BIOS.

«Ο βασικότερος λόγος», διευκρινίζει η Νεφέλη, που υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία «ήταν η ίδια η κατάσταση γύρω μας και η ανάγκη να επικοινωνήσουμε από σκηνής όλα όσα συζητούσαμε στα διαλείμματα από τις πρόβες, στις βίντεο-κλήσεις τους μήνες του  εγκλεισμού αλλά και σε κουβέντες που είχαμε ανοίξει ήδη από τη σχολή σε σχέση με την πολιτική φύση του θεάτρου και πόσο μπορούμε να την αναδείξουμε.

Μέτα από την πρωτοφανή κατάσταση της πανδημίας και την καινούργια «κανονικότητα»  που μας επιβλήθηκε θεωρήσαμε ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να αγγίξουμε αυτά τα θέματα και να δούμε πού μπορούμε να το φτάσουμε και τί θα προκύψει.  Η πρόταση πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να βρει την τελική της μορφή. Οι λόγοι κυρίως οικονομικοί, ως είθισται. Παρ’ όλα αυτά, με ό, τι μέσα διαθέταμε και κυρίως με πολύ κέφι και απόγνωση-παράδοξο πάντρεμα αλλά αποδείχθηκε πολύ λειτουργικό στην παρούσα φάση- φτιάξαμε μια παράσταση που αφορά στην σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την παράνοια της πολιτικής καθημερινότητας και την διαχείριση ενός « ένδοξου» παρελθόντος και μιας εντοπιότητας που βρίθει αντιφάσεων και ιστορικών ανακριβειών.

Κρατώ στη μνήμη μου την διαδικασία των προβών, διότι παρά την αγωνία και τις πολλές ταυτόχρονες υποχρεώσεις, πέρασα πολύ καλά. Δεν το λέω καθόλου σχηματικά, ούτε το θεωρώ αυτονόητο. Σταθήκαμε πολύ τυχεροί όσον αφορά στη συλλογική λειτουργία της πρόβας. Όλοι ήμασταν συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος και καιγόμασταν εξίσου για το θέμα, οπότε συνεννοηθήκαμε γρήγορα και αρχίσαμε να δουλεύουμε  με κέφι, κόντρα στην περιρρέουσα ζοφερή κατάσταση που περιγράφουμε.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι είχε να κάνει με την επικαιρότητα, ως ίδιον του επιθεωρησιακού είδους. Αναπτύξαμε έναν κώδικα συνεχούς ενημέρωσης για το τι συμβαίνει γύρω μας και  κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί στην παράσταση. Ο κώδικας αυτός ακόμη λειτουργεί καθώς έχουμε αφήσει κάποια σημεία αυτοσχεδιαστικά και κάθε φορά που πάμε να παίξουμε, συζητάμε τι μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτά, ώστε να θίξουμε το « τώρα». Απαιτητικό μεν, διασκεδαστικό και προκλητικό δε. Θα το ξανάκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Στοίχημά μας είναι να αναπτύσσουμε κάθε φορά τα δέοντα αντανακλαστικά για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στο εδώ και τώρα, χωρίς να χάνουμε το χιούμορ μας και παίρνοντας σαφή θέση απέναντί του.

Ως προς το δραματουργικό κομμάτι, ένα από τα στοιχεία που απήλαυσα περισσότερο  ήταν η συγγραφή των στίχων των τραγουδιών. Η μουσική και ο χορός ανήκουν παραδοσιακά στο είδος της επιθεώρησης,  οπότε επιλέξαμε να επενδύσουμε σε αυτά και να τα χρησιμοποιήσουμε ενισχυτικά της πολιτικής και κοινωνικής σάτιρας που κάνουμε με  τα υπόλοιπα νούμερα. Κλείνω με ένα απόσπασμα από έναν « ύμνο» που τραγουδάμε στην παράσταση

(διασκευή του εμβατηρίου « Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». )

Οι βαρκούλες βουλιάζουν στο Αιγαίο

Και στον Έβρο απαντούν με βολές

Το να μένουμε σπίτι είναι «ωραίο»

Να υπακούμε τυφλά σ’ εντολές.

Ref.

Υπουργεία που εξαπατούνται

Και επιδόματα πείνας παντού

Με τα οκτάωρα να καταργούνται

Και τα ΜΑΤ να μας κάνουνε ντου –ντου- ντου

Και τα ΜΑΤ να μας κάνουνε ντου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κείμενα: η ομάδα

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Νεφέλη Μαϊστράλη

Σκηνικά/Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική επιμέλεια/σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης

Μουσική διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη

Τραγούδι εισαγωγής: Ορφέας Πλάκας – Πριμικύριος

Παίζουν: Τάκης Ζαχαριάδης, Χάρης Κρεμμύδας, Τατιάνα Άννα Πίττα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

 

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Δευτέρα & Τρίτη 21.15

BIOS Πειραιώς 84 Main +30 210 3425335

Διάρκεια παράστασης: 90΄

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)