Θέατρο

«Mπαμπά Χορεύεις;» στο Δημοτικό Πειραιά

Μια θεατρική απόπειρα ερμηνείας της λέξης πατέρας επιχειρεί ο Ακύλλας Καραζήσης, σκηνοθετώντας την παράσταση «Μπαμπά Χορεύεις;» που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με έναν σπαρταριστό θίασο ηθοποιών αποτελούμενο από τους Μάρθα Φριντζήλα, Θάνο Τοκάκη,  Θανάση Zερίτη και Kωνσταντίνο Πλεμμένο.

«Ο Πατέρας, είναι μια  παράσταση για ένα τεράστιο θέμα. Κι όπως όλα τα μεγάλα ζητήματα αντιμετωπίζεται  μόνον δια της αποφατικής οδού. Στην περίπτωση μας ο πατέρας λείπει . Σε ταξίδι, στην δουλειά, στον πόλεμο, στην αιχμαλωσία, βγήκε για τσιγάρα και δεν γύρισε, η απλώς πέθανε. ….. Ελπίζοντας πως  θάρθει, περιμένοντας τον οι τρεις γιοι και η Mama τον περιγράφουν ,τον αναλύουν, του τραγουδούν, τον αφηγούνται, τον βρίζουν ,του ετοιμάζουν Φιέστα, και τέλος τον δικάζουν. Υλικό προσφέρει άφθονο η θρησκεία ,η μυθολογία, η λογοτεχνία, η ποίηση η ψυχανάλυση, ,το σινεμά και βεβαία η μουσική», σημειώνει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Τι  είναι εντέλει η παράσταση Μπαμπά χορεύεις; «Μια περιπέτεια για τέσσερεις ηθοποιούς και το κοινό  μέσα σε μια θάλασσα μουσικών , κειμένων, εικόνων. Μια παράσταση για γέλια και για κλάματα. Κι όπως πάντα, κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι καθαρά συμπτωματική» λέει ο Ακύλλας.

Ποια είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχτηκε; Αποσπάσματα από σενάρια ταινιών με τον Τζέημς Ντήν όπως το Επαναστάτης χωρίς αιτία και το Ανατολικά της Εδέμ αλλά και  τον  Οιδίποδα  Τύραννο του Παζολίνι, στιγμιότυπα από τον Στρίγγλο που έγινε αρνάκι με τον Λάμπρο  Κωνσταντάρα, ταινίες του Κασσαβέτη, τραγούδια του Καζαντζίδη για τον πστέρα δίπλα στον εμβληματικό για την σχέση πάτερα -γιου  Erlkoenig  του Γκαίτε μελοποιημένο από τον Σούμπερτ είναι λίγα μόνο από τα  υλικά που συνθέτουν,  τη παράσταση Μπαμπά χορεύεις;

Κι ακόμη ….. Το φάντασμα του πατέρα του Άμλετ  συνυπάρχει με κείμενα του Φρόυντ,  βιντεοταινίες του 80 καθώς και  Πρίσλει με τον  Κατ  Στήβενς και τον  Σίλερ.  Κομμάτια κι αποσπάσματα που γεννιούνται από μια απόπειρα περιγραφής μιας τόσο αυτονόητης,  τόσο περιπλοκής, τόσο μοιραίας για την ζωή όλων μας λέξης: Πατέρας.

FATHER_6 (1)

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική Επεξεργασία   Ακύλλας Καραζήσης , Μάρθα Φριντζήλα και η ομάδα

Σκηνικά – κοστούμια                Ιωάννα Τσάμη

Βοηθοί σκηνοθέτη                   Σοφία Ιωάννου, Σίλια Κόη

Παίζουν: Μάρθα  Φριντζήλα, Θάνος Τοκάκης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θανάσης Ζερίτης.

 

FATHER_7

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΕΜΙΈΡΑ: Κυριακή 12/3/17 στις 21.00 (μέχρι τις 30/5/17)

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο : 18.00

Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: 21.00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό, Φοιτητικό, 65+: 10€ / Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€