Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ Σεμινάρια

«Δημιουργώντας την πρώτη ύλη» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ένα σεμινάριο για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ πραγματοποιούν από τις 12 Μαρτίου έως τις 25 Ιουνίου και κάθε Κυριακή από τις 12 έως τις 4 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης και η σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές φωτογραφίας και κινηματογράφου, αλλά και ενδιαφερόμενους για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

Ο κύκλος μαθημάτων θεμελιώνεται πάνω στις συγκεκριμένες ιδέες των συμμετεχόντων που αναζητούν το δρόμο για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και στοχεύει στην αισθητική και αφηγηματική οικοδόμηση της κάθε πρότασης, ούτως ώστε, στο τέλος του σεμιναρίου, η πρόθεση του καθενός να έχει μορφοποιηθεί σε ένα σενάριο, σε ένα συγκροτημένο εργαλείο ικανό να στηρίξει τη συνέχεια μιας παραγωγής.

Η εργασία πάνω σε αφηγηματικά μοντέλα που διαχρονικά σφραγίζουν την εξέλιξη και τη γλώσσα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ γίνεται παράλληλα με την εργασία πάνω στην κάθε επιμέρους ιδέα, με σκοπό αυτή να αποκρυσταλλωθεί με σαφήνεια, να κατακτήσει το ύφος της, να συνδεθεί με την ποιότητα του βλέμματος, να διατυπωθεί εντέλει σε ένα στιβαρό σύνολο, έτοιμο για το επόμενο βήμα της παραγωγής της.

Ως μέρος της αισθητικής εκπαίδευσης που θα οδηγήσει στην συνολική αισθητική προσέγγιση του μελλοντικού έργου, το σεμινάριο περιλαμβάνει μία εισαγωγή και στα αφηγηματικά εργαλεία του φωτός, του ήχου και του μοντάζ, μέσα από παρουσιάσεις των παραπάνω αισθητικών όρων από επαγγελματίες, ικανούς να επισημάνουν τη σχέση μεταξύ τεχνικής επάρκειας και κινηματογραφικής έκφρασης. Η επαφή με αυτήν την πτυχή, οδηγεί στον επίλογο του σεμιναρίου που είναι η κινηματογραφική υλοποίηση μιας σεκάνς του αφηγήματος που εντέλει έχει συντεθεί, ως οδηγού για την επακόλουθη υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά αυτήν την υλοποίηση, όπως και στους δύο προηγούμενους κύκλους του σεμιναρίου, η ομάδα των συνεργατών θα παραμένει συμβουλευτικά στη διάθεση των συμμετεχόντων παρακολουθώντας την εξέλιξη της πορείας της παραγωγής τους.

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο: [email protected] και στο: 213 00 40 496

(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών).