Θέατρο Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν

“Μία Ιώ προσωπική, σύγχρονη, σχεδόν καθημερινή”

Η «Ιώ» της Λώρα Τέσμαν είναι ένα νέο έργο που φέρνει στην επιφάνεια τον γνωστό αρχαίο μύθο, μέσα από μια φρέσκια συγγραφική και σκηνοθετική ματιά, σημειώνει στο artplay. gr η Ερατώ Κρεμμύδα, η οποία έχει μεταφράσει το έργο και έχει συνθέσει και επιμεληθεί την μουσική και τα ηχοτοπία, για την παράσταση που ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Τετάρτη 9 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. “Με το μύθο ως αφετηρία και σαφείς αναφορές στην Ιώ όπως τη βλέπουμε στον Προμηθέα Δεσμώτη και στις Ικέτιδες του Αισχύλου, η Λ. Τέσμαν δημιουργεί μία Ιώ προσωπική, σύγχρονη, σχεδόν καθημερινή. Επιχειρεί να διεισδύσει στην ψυχολογία της ηρωίδας υπό σύγχρονο πρίσμα και να δώσει μια προσωπική χροιά στις επικής φύσης (και θεατρικά παραγνωρισμένες) περιπέτειές της”, προσθέτει η Ερατώ.

“Η ηρωίδα διανύει το ταξίδι της ως άλλος, θηλυκός Οδυσσέας, ενώ οι στάσεις του ταξιδιού της πυροδοτούν σκέψεις και συνειρμούς που διακόπτουν την ροή του έργου. Μέσα από αυτή τη φόρμα η Λ. Τέσμαν αμφισβητεί κατεστημένες απόψεις και πεποιθήσεις, θέτοντας ερωτήματα που απευθύνονται στον σημερινό άνθρωπο.

Σε συνεργασία με το κείμενο και σε διάλογο με το σκηνικό, η δραματουργία της μουσικής και του ήχου γεφυρώνει το αρχαίο με το νέο, το κυριολεκτικό με το φανταστικό, τη βία με την ευαισθησία, σε μια ενιαία αισθητική γραμμή. Η μουσική και οι ήχοι της παράστασης παίζονται ζωντανά επί σκηνής από τους ίδιους τους χαρακτήρες στο πνεύμα του Εργαστηρίου.

Είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας κατά τη διάρκεια των προβών, ενώ έχουν προσαρμοστεί ώστε να αναδεικνύουν τις ειδικές δεξιότητες των ηθοποιών, υπηρετώντας παράλληλα τις δραματουργικές ανάγκες του έργου”.

Ερατώ Α. Κρεμμύδα

Double exposure of young woman flying with abstract leaves

Ταυτότητα

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Laura Tesman

Μετάφραση Κειμένου, Σύνθεση & Επιμέλεια Μουσικής και Ηχοτοπίων: Ερατώ Κρεμμύδα

Κοστούμια: Teresa Snider-Stein

Παίζουν: Μαρία Όλγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα, Κλεοπάτρα Μάρκου