Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Μελίνα Σκούφου: «Εβίβα! Να ζήσουμε»

Πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου κάνει εκ νέου το «Εβίβα» στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ για το οποίο η σκηνοθέτις Μελίνα Σκούφου γράφει στο artplay.gr


“Το Εβίβα! μας, γεννήθηκε ως ιδέα τον Φεβρουάριο του 2014, όταν με τη φίλη και συνεργάτη Γεωργία Μπούρδα (σκηνογράφος-ενδυματολόγος), ανακαλύψαμε στο σπίτι στο χωριό όπου είχαμε πάει εκδρομή, ένα λεύκωμα της γιαγιάς μου. Η Γεωργία άρχισε να το μελετά και ενθουσιασμένη μου περιέγραφε όλα όσα αναγράφονταν μέσα σε αυτό, από τις φίλες της γιαγιάς μου κατά τα χρόνια των μαθητικών ανέμελων χρόνων, αλλά και μετέπειτα κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

melina 1

Αυτό που μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν ότι λόγω των σημερινών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, υπήρχαν σημεία που ταυτιζόμασταν επακριβώς με τα συναισθήματα και τις σκέψεις αυτών των κοριτσιών. Έτσι, η σύλληψη ολοκληρώθηκε: Συνταξιδιώτισσες στο ίδιο βαγόνι, “συναντιούνται” μία νεαρή κοπέλα της δικής μας ταραγμένης εποχής και μια συνομήλική της, από τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

σκουφου

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών που διοργανώνει κάθε χρόνο το Θέατρο-Αμαξοστοιχία Το Τρένο στο Ρουφ, όπου και ξεχώρισε, και έπειτα την περσινή σεζόν στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου θεάτρου, έχουμε και πάλι Πρεμιέρα στις 16 Οκτώβρη 2015.
Ανατρέξαμε στα γεγονότα όλης της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, θέλοντας να κατανοήσουμε τι συνδέει τις δύο εποχές. Έμοιαζε πως κάθε «λύση» στο τότε υπάρχον «πρόβλημα» δημιουργούσε ένα επόμενο «πρόβλημα» που αναζητούσε «λύση», και όλο αυτό χωρίς τελειωμό. Ίσως κατανόησα, σίγουρα, όμως, συμπόνεσα περισσότερο τους παππούδες μας, τους γονείς μας, τη δική μας γενιά.
Η στάση μου απέναντι στη ζωή έχει διαμορφωθεί από δύο βασικούς πόλους. Από τη μία δυσκολίες που με έκαναν –με το δικό μου πείσμα και θέληση- πιο δυνατή και ώριμη και από την άλλη, η διάθεση για παιχνίδι, χαρά, δημιουργία και μοίρασμα.

Οι δύο ίδιοι πόλοι χαρακτηρίζουν και το «Εβίβα!» μας, που είναι τελικά μία ευχή για Ζώη, παρά τις αντιξοότητες.
«Εβίβα! και όσο είμαστε μαζί, όλα θα πάνε καλά»
«Εβίβα! να ζήσουμε»

Μελίνα Σκούφου

Ταυτότητα
ιδέα – σύλληψη: Μπούρδα Γεωργία – Μελίνα Σκούφου
σκηνοθεσία – δραματουργία: Μελίνα Σκούφου
κείμενο του θιάσου σε επιμέλεια: Μελίνας Σκούφου
σκηνογραφικά αντικείμενα – κοστούμια – κούκλες: Γεωργία Μπούρδα
μουσική: Αντρέας Σκούφος
σχεδιασμός φωτισμών :Χριστίνα Καμμά
ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Λυκοτσέτα, Βασιλική Σαραντοπούλου