performance Θέατρο Φεστιβάλ

“Με κοινή μας τρέλα και χαρά τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη”

Καλλιτέχνες με κοινή καταγωγή και διαδρομή, που συναντήθηκαν σε πλατείες και σκηνές θεάτρων αλλά και δρόμους και πεζοδρόμια διαδηλώνοντας και διεκδικώντας, ενώνουν το κέφι και την ευρηματικότητά τους συμμετέχοντας από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου

στο Our Festival  που πραγματοποιείται στο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Για τέσσερις ημέρες οκτώ θεατρικές ομάδες θα παρουσιάσουν γνωστές και δημοφιλείς παραστάσεις, αλλά και θέατρο δρόμου και εργαστήρια, σε ένα τετραήμερο φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική συνεισφορά. Αγκαλιά με τα όνειρά τους, τις αγωνίες, τα μικρά βάσανα και τα μεγάλα ερωτήματα για το κοινό καλλιτεχνικό και κοινωνικό παρόν και μέλλον, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, φωτιστές, μουσικοί, χορογράφοι, ενδυματολόγοι, εικαστικοί, γραφίστες, ηχολήπτες, φωτογράφοι, θα συναντήσουν το κοινό σε μια τετραήμερη γιορτή συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

VillaUtopia

«Με κοινή μας τρέλα τη συλλογικότητα και κοινή χαρά την αλληλεγγύη, 45 καλλιτέχνες συναντιόμαστε σε μια γιορτή ελεύθερης έκφρασης, όπου όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας μόνος, έβαλε το ‘χεράκι’ του για να πραγματοποιηθεί”.

Η φράση θα μπορούσε να αποτελέσει την έναρξη από το μανιφέστο σε μια ιδρυτική πράξη σύμπραξης καλλιτεχνών και ενσυνείδητων πολιτών που συναντήθηκαν με την πίστη και την ελπίδα να αυξηθούν, να πολλαπλασιασθούν και να δράσουν. Με κοινά τα πολλά, χρόνια και άλυτα προβλήματα που συνεχίζουν να επικρέμονται, με αιχμή την εργασιακή ασάφεια και αβεβαιότητα, την έλλειψη κρατικής επιχορήγησης και την αδυναμία εύρεσης στέγης, η ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων αναδεικνύεται σε προτεραιότητα. “Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τους θεατές μας, να βρεθούμε πιο κοντά μεταξύ μας, να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και να δηλώσουμε πως υπάρχει και αυτός ο τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης, προσδοκώντας τη βιωσιμότητα του μοντέλου” υποστηρίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρήστος Θάνος που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης από κοινού με δέκα ομοτέχνους του.

Mavrofos

Παραστάσεις με κοινή συνισταμένη την κοινωνικοπολιτική θεματική, καθώς “δεν είναι τυχαίο πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν διαθέτουν έντονο ιδεολογικό υπόβαθρο και κοινωνική συνείδηση. Αυτό που κάνουμε απαιτεί μεγάλη αυταπάρνηση, πρέπει να πιστεύεις κάτι πολύ για να συνεχίσεις να το κάνεις. Αυτές οι ομάδες είναι άνθρωποι με τους περισσότερους από τους οποίους είχαμε μια παραπάνω σχέση. Προσωπικά τους εκτιμώ και ως καλλιτέχνες και ως ανθρώπους», προσθέτει. Έχοντας την εμπειρία της πετυχημένης παράστασης «Interview», ο Χρήστος Θάνος εξηγεί πως αυτή αποτέλεσε και το μοντέλο εργασίας της ομάδας, έτσι ώστε να καταγραφεί η λειτουργία η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ιεραρχίας και την απόλυτη αλληλεγγύη, κοινά στοιχεία όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Interview2

«Με βάση τον τρόπο εργασίας αλλά και την αναγνώριση που είχαμε τα τελευταία χρόνια από τον κόσμο, μπορούμε να οργανώσουμε και να εδραιώσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο καλλιτεχνικής παραγωγικής διαδικασίας, που δεν θα βασίζεται στον παραγωγό και στους εργαζομένους, αλλά θα είναι αυτοδιαχειριζόμενο και όπου όλοι θα λειτουργούμε για έναν κοινό σκοπό. Έτσι μπορεί να υπάρξει ένας πιο ισχυρός πόλος έλξης», διευκρινίζει.

Σε μια θεατρική αγορά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς παραστάσεων, ανυπαρξία κρατικής στήριξης και επιχορήγησης, εμφανή έλλειψη στέγης και θεατρώνηδες που παραχωρούν έναντι υψηλότατου ενοικίου τους χώρους, η ανάγκη συσπείρωσης καλλιτεχνών αναδεικνύεται σε προτεραιότητα. «Το δημοφιλές θέατρο είναι μια τελείως διαφορετική δουλειά από το θέατρο που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς και όχι από καλλιτεχνικής άποψης, αλλά από πλευράς παραγωγής. Είναι τελείως διαφορετική λογική να ξεκινάς με κίνητρο το κέρδος και διαφορετική να ξεκινάς με κίνητρο το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα», συμπληρώνει ο Χρήστος Θάνος και εξηγεί πως απώτερος στόχος της κοινής συμπόρευσης των «ομοϊδεατών» θιάσων είναι «η δημιουργία και η εύρεση χώρων που να λειτουργούν σε όφελος του θεατή και, σεβόμενοι τις ανάγκες των ειδικών ομάδων, να είναι φιλικοί και προσβάσιμοι σε ανάπηρους, να διαθέτουν υπέρτιτλους για κωφούς και να φιλοξενούν ομάδες από όλο το φάσμα της τέχνης χωρίς κανέναν αποκλεισμό».

Patari

Το «Our Festival» που ξεκινά με την φιλοδοξία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ρεματιάς, “φωνές ελευθερίας” σε διοργάνωση του “Εμείς – ομάδα συλλογικού πολιτισμού” και της 1ης Συνάντησης Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών. Αναλυτικά στοιχεία για την ίδρυση της ομάδας, το καταστατικό, τα μέλη, τις δράσεις, πορτραίτα των καλλιτεχνών και των παραστάσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.emeis.net.gr

Το πρόγραμμα του «Our Festival», που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 14 έως την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, ξεκινά στις 8.00 μ.μ. με την Ομάδα “Mind the Gap” και την παράσταση “Ψέματα ή αλήθεια”

MindtheGap

 

και συνεχίζεται στις 10.00 μ.μ. με την “Ανέμη” και την παράσταση “Μαύρο Φως”. Την Τρίτη 15.9 στις 7.30 μ.μ. οι Mr and Mrs Bubble θα παρουσιάσουν μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας 

Bubble

και στις 9.00 μ.μ. θα ανέβουν. “Οι Χαλασοχώρηδες” του Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Κ. Παπακωνσταντίνου.

Halasohwrhdes

 

Την Τετάρτη 16.09 το Θέατρο του Πανικού και Fabrica Athens θα παρουσιάσουν στις 7.30 μ.μ. την “Villa Utopia” και στις 10.00 μ.μ. το Patari project θα ανεβάσει την “Οδύσσεια”. Τέλος, την Πέμπτη 17.09 οι καλλιτέχνες της Fabrica Athens θα πραγματοποιήσουν ένα θεατρικό εργαστήρι στις 7.30

Workshop

και στις 9.00 θα ακολουθήσει το “Interview” από την Ομάδα Εμείς.

Μάνια Ζούση

Πηγή : Αυγή