Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Μαρία Αιγινίτου: «Στο Έξω χιονίζει, οι ήρωες είναι ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα, μα με καρδιές που σπαράσσονται, κρυφά, από αισθήματα»

“Δε γνωρίζω για ποιο λόγο ακριβώς επιλέγω ένα έργο, δεν είναι κάτι προαποφασισμένο”, ομολοφεί στο artplay.gr η Μαρία Αιγινίτου με αφορμή την πρεμιέρα του έργου του Σάκη Σερέφα “Έξω χιονίζει” το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

“Είμαι ένας αφοσιωμένος και απαιτητικός αναγνώστης και  αναζητώ να βυθιστώ σ’ ένα καλογραμμένο κείμενο, να μαγευτώ από τη μουσικότητά του, να αναγνωρίσω στιγμές μεγαλειώδεις και ποταπές του ανθρώπινου είδους. Απολαμβάνω και μελετώ τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα και η σχέση μου με τις λέξεις, με τον λόγο,  υπήρξε πάντα ερωτική. Όταν βουτάω σε μία ιστορία, η φαντασία μου καλπάζει, απελευθερώνεται και γεννάει κόσμους στους οποίους δεν μπορώ ν’ αντισταθώ. Δεν αντιστέκομαι, αφήνω το ασυνείδητό μου να μιλήσει.

Στο Έξω χιονίζει, οι ήρωες που συναντάμε είναι όλοι τους,  ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα, μα με καρδιές που σπαράσσονται,  κρυφά,  από αισθήματα. Κλαίνε σα μωρά, ο ένας στην αγκαλιά του άλλου κι όταν στεγνώνουν τα δάκρυα, ουρλιάζουν κοροϊδευτικά, γιουχάρουν όποιον  τολμήσει ν ‘ ανέβει στη σκηνή, ημερεύουν, πεινάνε, ερωτεύονται, βουλιάζουν μέσα στην υγρασία και τη λάσπη, ανοίγοντας χιλιόμετρα από ορύγματα μέσα στη βροχή, σιχαίνονται τα παραμύθια, νοσταλγούν το χαμόγελο του νεκρού τους πατέρα, αγωνιούν μήπως η ανθρωπότητα τους ξέχασε, περιφέρουν τις ζωές τους κυνηγημένοι από τη μεγάλη φωτιά , περιφέρουν τα πράγματα τους, περιφέρουν τις ιστορίες τους μπουρδουκλώνοντας τα πόδια τους στις πέτρες του δρόμου. Κι οι λέξεις γίνονται νιφάδες του χιονιού, που λιώνουν και μαζί μ’ αυτές λιώνει κι ο κόσμος , όπως τον ξέρουμε”.

Μαρία Αιγινίτου

Εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών, που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Ο κάθε ένας θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία, ζωντανεύοντας ένα σύμπαν σαρκοφάγο, αντιηρωικό, ξεκαρδιστικό αλλά και σπαρακτικό. Ένα σύμπαν, μ’ ένα πιάτο γίδα βραστή,  τα φονικά κουνούπια της μαλάριας, μια μπανιέρα με το αίμα τριάντα φαντάρων,  με εκρήξεις ερωτοπάθειας στα μιούζικ χωλ της πόλης, με στοχασμούς  για τα αποφάγια που οι πεθαμένοι αφήνουν και με εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης στα 1917, εικόνες από την πολυφυλετική Θεσσαλονίκη της εποχής.

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη ζεστή αίθουσα του κινηματοθέατρου, καθώς έξω χιονίζει. Κι ενώ το χιόνι πέφτει και λιώνει, λιώνουν κι οι λέξεις, οι πόνοι, τα χάδια, οι μέρες, οι ιστορίες, κι ο μυστηριώδης θεατής της τρίτης σειράς χάνεται στο σκοτάδι.

Έξω χιονίζει

του Σάκη Σερέφα

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Ειρήνη Ιωάννου

Θέατρο Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94,Κολωνός

Τηλ.: 2105138067

Πρεμιέρα 16 Δεκεμβρίου 2017

Σάβ.: 7 μ.μ., Κυρ. 9.30 μ.μ

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης