Θέατρο

«Λαμπεντούζα» από τον Μιχάλη Βιρβιδάκη

Το έργο «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν αναμένεται να σκηνοθετήσει το προσεχές διάστημα στο Θέατρο Κυδωνία στα Χανιά, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης. Το έργο ανεβαίνει

σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και πρωταγωνιστές τον ίδιο τον σκηνοθέτη και την Κατερίνα Μαντίλ.

Λαμπεντούζα, το νησί του Παραδείσου. Το σημείο όπου η Αφρική συναντάει τη Ρώμη. Γραφικές, καρτ ποστάλ τοποθεσίες, σπάνιες ακρογιαλιές με χρυσές αμμουδιές, αλλά και οι ακτογραμμές όπου τα κύματα της θάλασσας πλένουν και ξεπλένουν τα πιο σπαρακτικά τους συντρίμμια.

Λαμπεντούζα
Ο Στέφανο προέρχεται από μια οικογένεια πάππου προς πάππου Ιταλών ψαράδων. Όμως τον εικοστό πρώτο αιώνα τα δίχτυα του πιάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό : η δουλειά του είναι να ανασύρει τα σαπισμένα πτώματα των μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο. Παράλληλα, σε κάποια άθλια γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας η Ντενίζ, που εργάζεται ως υπάλληλος σε κάποια τοκογλυφική επιχείρηση, γυρνώντας από πόρτα σε πόρτα για να μαζεύει δόσεις δανείων, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της αφόρητης ανθρώπινης δυστυχίας και ακούει κάθε είδους παράπονο για τους μετανάστες.
Μια ιστορία από τη θέση των ανθρώπων που δουλειά τους είναι να εφαρμόζουν το νόμο, μια ιστορία που αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα πίσω από τους τίτλους των εφημερίδων.

M. Z