Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Κων/να Τάκαλου: «Οι ήρωες του Χόρβατ αδυνατούν να προβλέψουν την επερχόμενη καταστροφή, αλλά και την προοικονομούν»

“Τίποτε δεν μας δίνει τόσο την αίσθηση του απείρου όσο η ανθρώπινη βλακεία”. Με αυτή τη φράση προλογίζει ο Έντεν φον Χόρβατ το έργο του Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης”, αναφέρει στο artplay.gr , μια εκ των πρωταγωνιστών, η ηθοποιός Κων/να Τάκαλου, με αφορμή την πρεμιέρα του έργου στις 21 Φεβρουαρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου ΅Τέχνης. Το αριστούργημα του Χόρβατ παρουσιάζεται από δεκαεξαμελή θίασο και συνοδεύεται από ζωντανή μουσική  και τραγούδια.

«Στη Βιέννη του Μεσοπολέμου, μια ομάδα μικροαστών μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην πληκτική καθημερινότητα, την αναπόληση του ένδοξου παρελθόντος, τις ανούσιες διαφωνίες και τις απόπειρες διασκέδασης, ενώ στην Ευρώπη υφαίνεται ο εφιαλτικός ιστός του Ναζισμού», προσθέτει η Κων/να και συνεχίζει: « Εγκλωβισμένοι στην ημιμάθεια, τον ατομικισμό και τα μικροσυμφέροντά, οι ήρωες του Χόρβατ, όχι μόνο αδυνατούν να προβλέψουν την επερχόμενη καταστροφή, αλλά με τη βλακεία που τους χαρακτηρίζει ίσως την προοικονομούν κιόλας.

Ανάμεσά τους η Μαριάνε, μια νέα κοπέλα που ονειρεύεται μια άλλη ζωή από αυτή που της προσφέρει το πνιγηρό περιβάλλον της. Θέλει να ξεφύγει από την επίβλεψη του πατέρα της και ν’ αποφύγει έναν γάμο χωρίς αγάπη. Κατά τη διάρκεια του έργου όμως, αποδεικνύεται ανίσχυρη και ανίκανη να διαχειριστεί τη ζωή και την ελευθερία της, ανέτοιμη ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα προβλήματα που θα φέρει στον δρόμο της ο έρωτας. Μεγαλωμένη μέσα σ’ ένα συντηρητικό περιβάλλον όπου οι ρόλοι είναι προκαθορισμένοι, χωρίς εφόδια και πνευματική καλλιέργεια, διαθέτει κυρίως καλές προθέσεις και συναίσθημα. Πως θα μπορέσει όμως να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση, η σκληρότητα και η καταπίεση και απουσιάζει εντελώς η αλληλεγγύη, η αγάπη και η συμπόνια;»

Κων/να Τάκαλου

 

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη με τη συνεργασία του θιάσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Μουσική Επιμέλεια: Μαρίνα Χρονοπούλου – Μαριάννα Κάλμπαρη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Νίκος Αλεξίου,  Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Σμαράγδα Σμυρναίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.

Στο πιάνο η Μαρίνα Χρονοπούλου

Συμμετέχουν: Μαριλένα Μόσχου και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κωνσταντίνος Καραντζής, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Άννα-Μαρία Παπαϊωάννου, Ματίλντα Τουμπουρού.

Όλα τα εισιτήρια διατίθενται σε προσφορά 10 ευρώ, μέσω www.viva.gr, έως και μια μέρα πριν την πρεμιέρα.

 

Παραστάσεις:         Τετάρτη και Κυριακή στις 8μμ (εκτός Τετάρτης 3 Απριλίου)

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 9.15μμ

Απογευματινή: Σάββατο 6.15μμ

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη και Κυριακή: 16 κανονικό, 12 μειωμένο, 8 ανέργων

Σάββατο: 18 κανονικό, 12 μειωμένο- ανέργων

Πέμπτη και Παρασκευή γενική είσοδος 12 ευρώ (και ανέργων)