Θέατρο Ο Ρόλος μου Οι δημιουργοί γράφουν

Η βραδιά της Χρύσας

Τη Χρύσα Σπηλιώτη, ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα, που έχασε τη ζωή της στη μεγάλη φωτιά το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι, θυμούνται συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι της τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 6:00μμ στο θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, όπου θα μιλήσουν και θα διαβάσουν κείμενά της οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, Θοδωρής Γκόνης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άσπα Τομπούλη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αγγελική Αντωνίου, Βασίλης Κατσικονούρης, Έλση Σακελλαρίδου, Κωνσταντίνα Ζηροπούλου και Γεωργία Δεληγιαννοπούλου. Παρουσιάζει η Αννέτα Παπαθανασίου.

Στη μνήμη της Χρύσας, το artplay.gr θυμάται ένα απο τα τελευταία της κείμενα, που είχε γράψει στις 12 Οκτωβρίου 2017, με αφορμή το έργο της “Ο Γιος μου” στο οποίο πρωταγωνιστούσε σε μια παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο Vault:

“Την Ρεγγίνα, μητέρα του Νικόλαου Μάντζαρου, ποιήτρια, καλλιτεχνική φύση και πρώτη του δασκάλα στο πιάνο, που του δίδαξε αγάπη για τη ζωή κι ανυπακοή στην εξουσία, υποδύεται η Χρύσα Σπηλιώτη, που έγραψε και τον μονόλογο “Ο Γιος μου”, που ανεβαίνει από τις 14 Οκτωβρίου στο Vault σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου. Η γνωστή συγγραφέας και ηθοποιός, λέει για το έργο  της:

“Ο Μονόλογος για τον Νικόλαο Μάντζαρο είναι ο πρώτος από τους επτά μονολόγους με γενικό τίτλο «Ο Γιος μου». Μια ιδέα του Δημήτρη Καρατζιά να παιχτούν στον πολυχώρο Vault κείμενα για σημαντικούς Έλληνες του παρελθόντος ιδωμένα μέσα από τη γυναικεία ματιά της μητέρας.

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν ένας αριστοκράτης που μέσα από την Τέχνη προσχώρησε με τον δικό του τρόπο στην Ελληνική Επανάσταση και έγραψε τη μουσική για τον Ύμνο στην Ελευθερία σε ποίηση Σολωμού. Πολύ αργότερα το τραγούδι της λευτεριάς έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας όλης σφραγίζοντας και περιορίζοντας ταυτόχρονα την υστεροφημία του μουσουργού του. Γιατί ο Νικόλαος Μάντζαρος ήταν ο ιδρυτής της Επτανησιακής Σχολής κι άφησε τεράστιο έργο πίσω του. Συνέθεσε σε όλα τα είδη μουσικής και συνέδεσε την δυτικότροπη μουσική της Κέρκυρας με την ελληνική γλώσσα και τις παραδοσιακές μουσικές επιρροές του νησιού.

Για την πολυτάραχη εποχή, τον ασφυκτικό κλοιό της αριστοκρατικής τάξης, την καταπίεση των γυναικών, των παιδιών, και κάθε αδύναμου κρίκου στην αποικιοκρατούμενη Κέρκυρα του 19 ου αιώνα μας μιλάει η Ρεγγίνα, μητέρα του Νικόλαου Μάντζαρου. Ποιήτρια και γενικά καλλιτεχνική φύση η ίδια ήταν η πρώτη του δασκάλα στο πιάνο κι εκείνη που προσπάθησε να εμφυσήσει στο γιο της αγάπη για τη ζωή κι ανυπακοή στην εξουσία.

Η σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου δημιουργεί ένα γρήγορο κι ευφάνταστο σκηνικό παιχνίδι με συνεχείς μεταμορφώσεις, εναλλαγές και συνεχές χιούμορ που διαποτίζει ή κι ανατρέπει ακόμα και τις πιο δραματικές κορυφώσεις του έργου”.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος

Κείμενο/Ερμηνεία: Χρύσα Σπηλιώτη

Μουσική: Νικόλαος Μάντζαρος

Μουσική επιμέλεια/ Επεξεργασία: Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr)

Σκηνικά/ Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου

Χορογραφία: Μάτα Μάρρα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Video: Νικήτας Χάσκας

Αφίσα: Δημήτρης Ζουγκός

Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Κάθε Σάββατο στις 19.15 και κάθε Κυριακή στις 21.00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Γενική είσοδος:10 ευρώ.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889

Μάνια Ζούση