Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν Παιδί Φεστιβάλ

Κ. Κουτσολέλος-Β.Καμαράτου : ”Μια Τραγωδία για Παιδιά”

Για «μια σκηνική αναπαράσταση των πληγών του έρωτα, με εργαλείο τα σώματα των εφήβων» μιλούν οι γνωστοί ηθοποιοί και performers Κώστας Κουτσολέλος και Βάσω Καμαράτου που συνσκηνοθετούν το «Μια Τραγωδία για Παιδιά»

παράσταση βασισμένη στο «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, που ανεβαίνει από το 4ο ΓΕΛ Δάφνης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, από 22 έως 24 Απριλίου όπου συμμετέχουν δέκα εφηβικές θεατρικές ομάδες με δέκα διαφορετικές παραστάσεις .

Για αυτήν την ιδιαίτερη συνάντηση και συνεργασία ο Κώστας Κουτσολέλος και η Βάσω Καμαράτου σημειώνουν:

«Δεν είχαμε ποτέ δουλέψει με εφήβους, ούτε είχαμε την παραμικρή ιδέα γύρω από το εφηβικό θέατρο. Έτσι, όταν μας έγινε η πρόταση να αναλάβουμε την θεατρική ομάδα ενός σχολείου, μας φάνηκε τόσο παράδοξο και άγνωστο, που είπαμε αμέσως ναι.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ομάδα 15χρονων παιδιών που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα από θέατρο, που στην αρχή φυσικά ντρεπόντουσαν τόσο μα τόσο να βρίσκονται πάνω στη σκηνή.

Το έργο στο οποίο θα βασίζαμε την δουλειά μας ήταν το ”Ξύπνημα της Άνοιξης” του Φρανκ Βέντεκιντ, γραμμένο το 1891, ένα εξαιρετικά προκλητικό για την εποχή του έργο με θέμα την σεξουαλική αφύπνιση μιας ομάδας εφήβων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τον έρωτα με λαχτάρα αλλά και με βαθιά ενοχή και φόβο – όπως άλλωστε και εμείς οι ίδιοι στην ηλικία τους.  Ο υπότιτλος που ο ίδιος ο Βέντεκιντ έδωσε στο έργο του ήταν ”Μια τραγωδία για παιδιά”….

Γρήγορα απορρίψαμε την ιδέα να μοιράσουμε ρόλους και να ”παίξουμε” το έργο, και γιατί θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά μια περισσότερο ομαδική κατεύθυνση στην θεατρική διαδικασία, αλλά και γιατί είδαμε ότι το πιο ενδιαφέρον -και συγκινητικό- πράγμα επάνω τους δεν ήταν ο θεατρικός λόγος, αλλά το σώμα τους. Αθώο και εύθραυστο. Ειλικρινές.

Η παράσταση που φτιάξαμε αντλώντας υλικό από τα ίδια τα παιδιά, είναι μια σειρά από εικόνες και δράσεις με θέμα τον έρωτα. Τον έρωτα ως επιθυμία, ως φόβο, ως πεδίο μάχης. Μια σκηνική αναπαράσταση των πληγών του έρωτα, με βασικό εργαλείο τα σώματα των εφήβων. Ανυπεράσπιστα . Με τα σφάλματά τους.

 

Κώστας Κουτσολέλος, Βάσω Καμαράτου

 

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία :  Κώστας Κουτσολέλος,  Βάσω Καμαράτου

Σκηνογραφική επιμέλεια :  Ελένη Στρούλια

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :  Μαριέττα Καραβέλη

Μαθητές :  Βαλσάμου Βασιλική, Δαμιανός Γκιολέκα, Γκούσα Χριστίνα, Καρανίκας Παναγιώτης, Μουσταφάι Αλεξάνδρα, Μπαστάνη Μαντώ, Μπιρμπίλι Γκέρτα, Πέρε Ρομίνα,
Περτσινίδου Μαρία, Στάμου Ξένη, Τασσιοπούλου Αναστασία, Χατζημωϋσή Δήμητρα, Φωτεινοπούλου Αθανασία

Διάρκεια : 40′

φωτογραφία : Φρανκ Βέντεκιντ