Με το παράλογο σύμπαν του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται αντιμέτωπο τις τελευταίες ημέρες το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς, ενώ εισπράττει 300.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ, την ίδια ώρα ερχεται το ΙΚΑ και αποσπά το ποσό για χρέη του θεάτρου προς το Ίδρυμα και ενώ υπάρχει ήδη μεταξύ τους διακανονισμός. Το αποτέλεσμα είναι να εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η μισθοδοσία των εργαζομένων για τον Ιούνιο και να υπάρχουν ερωτήματα για την καλοκαιρινή περιοδεία των δύο παραγωγών.
Η ιστορία, όπως μας την αφηγείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, ξεκινά όταν από την τελευταία δόση επιχορήγησης που έλαβε το ΚΘΒΕ, η εφορία, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, παρακράτησε 700.000 ευρώ από παλιά πρόστιμα, προερχόμενα από τη χρονιά του 1999 και μετά.
Η απόφαση της εφορίας “προσεβλήθη” με την ελπίδα πως σε μια μελλοντική δικαστική απόφαση θα υπάρξει δικαίωση και μείωση του προστίμου.
Στη συνέχεια, το θέατρο προχώρησε σε αίτημα επιστροφής ΦΠΑ από την εφορία, το οποίο εγκρίθηκε, αποδίδοντας ποσό ύψους περίπου 300.000 ευρώ.
Ωστόσο, την απόφαση επιστροφής του ποσού, που υπεγράφη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, φρενάρισε το ΙΚΑ, το οποίο, αν και δέχεται ήδη δόσεις ρύθμισης (μηνιαία δόση 150.000 ευρώ σε συνολικό ποσό 2.750.000 που έχει μειωθεί σε 2.100.000), βάσει του υπάρχοντος νόμου πρέπει να λάβει το 1/7 του ποσού της εφορίας, που αντιστοιχεί σε 300.000 ευρώ.
Η διοίκηση του θεάτρου υπολόγιζε με την επιστροφή του ΦΠΑ, τις 300.000 ευρώ, να πληρώσει την τρέχουσα δόση στο Ίδρυμα (150.000) και με τα υπόλοιπα 150.000 να πληρωθεί η μισθοδοσία ενός δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, για το υπόλοιπο της μισθοδοσίας οι ελπίδες έχουν αποτεθεί στις καλοκαιρινές παραστάσεις και περιοδείες των δύο παραγωγών, με τους αστάθμητους παράγοντες που συνήθως προκύπτουν, καθώς και στην έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, που δεν είναι γνωστό πότε θα εκταμιευθεί. Εκκρεμεί το 30% της τακτικής επιχορήγησης που δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.
Αυτή τη στιγμή στο ταμείο υπάρχει διαθέσιμο ποσό που ανέρχεται στις 25.000 ευρώ, στο οποίο προστέθηκαν 15.000 ευρώ που ενέκρινε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για την περιοδεία των παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού έχει ήδη συναντηθεί με τον διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος ωστόσο επικαλείται τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο παρακρατείται από κάθε επιχείρηση το 1/7 του φόρου, ανεξάρτητα αν αυτή έχει μπει σε ρύθμιση.
Η ελπίδα για την αναζήτηση λύσης επαφίεται για ακόμη μια φορά στον υπουργό Πολιτισμού, που, επιστρέφοντας από την Κίνα, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
“Κάθε φορά που πάμε να πάρουμε μια ανάσα και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, εμφανίζεται το παράλογο του Ελληνικού Δημοσίου και μένουμε με άδεια χέρια και ταμεία από την εφορία ή το ΙΚΑ” σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.
“Παραλάβαμε χρέη 8 εκατομμύρια, τα οποία έχουμε μειώσει σε 6.800.000, ποσό που παραμένει μεγάλο. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα άμεσα καθημερινά έξοδα (η ΔΕΗ με χρέος 600.000 έχει μπει σε ρύθμιση) και φυσικά τη μισθοδοσία. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού έχουμε αποθέσει τις ελπίδες σε δέσμευση του κ. Μπαλτά για λύση των προβλημάτων του ΚΘΒΕ, έτσι ώστε να πληρωθούν προμηθευτές, συνεργάτες κ.λπ.” προσθέτει. Και θέτει το ερώτημα: “Τι θα γίνει εάν κάποιοι φορείς, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, για μια ολόκληρη Περιφέρεια, όπως το ΚΘΒΕ, σταματήσουν να λειτουργούν ή να συνεχίσουν να υπολειτουργούν με δυσβάσταχτο χρέος; Μήπως εάν εξαιρεθούν από τον νόμο ίσως αποτελεί μια κάποια λύση;”.
Είναι εμφανές ότι μετά την εξιστόρηση όλου αυτού του επικού συμβάντος, ότι καμία συνετή διαχείριση και προσπάθεια νοικοκυρέματος, άρα και οικονομικής επιβίωσης, είναι δυνατή, καθώς ανακόπτεται από τον σουρεαλισμό της ελληνικής πραγματικότητας που είναι μοναδική και αξεπέραστη.
Μάνια Ζούση
Πηγή: Αυγή