Θέατρο

«Είναι ώρα να επιλέγεις με πολιτική σκέψη»

«Το μάθημα» του Ιονέσκο, που αφηγείται την ιστορία ενός καλοκαιρινού προπαρασκευαστικού μαθήματος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο το οποίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο, επέλεξε ο καλός ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής για την πρώτη του σκηνοθεσία.

“Είναι ώρα να επιλέγεις με πολιτική σκέψη. Και για μένα νούμερο ένα και θέμα πρώτης γραμμής είναι η παιδεία, πηγή, ρίζα και η μεγάλη πληγή κάθε κακού αλλά και βάλσαμο για ένα κράτος που ανθεί”, εξηγεί στην “Αυγή” και την Μάνια Ζούση ο ηθοποιός προσθέτοντας με σθένος πως υπάρχει “ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στην γνώση και την πληροφορία, που διαχειρίζεται και θίγει το έργο του Ιονέσκο. Σε αυτό μία μαθήτρια ζητάει τη βοήθεια ενός καθηγητή. Αναδεικνύεται έτσι η ύπαρξη δύο κόσμων που δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους καθώς είναι δύο κόσμοι σαθροί. Η μη κατανόηση θυμώνει τον καθηγητή, τον οδηγεί στην παραφροσύνη και τελικά στον φόνο. Είναι εμφανές πως πρόκειται για μια κοινωνία που νοσεί. Πανεπιστημιακοί που λυμαίνονται την παιδεία μέσω της παραπαιδείας και του φροντιστηρίου. Και οικογένειες αστών και μεγαλοαστών, που αγοράζουν μόρφωση και πληροφορία, αδιαφορώντας για πραγματική γνώση. Η πραγματική γνώση είναι εμπειρία, καταλήγει ο Χ. Σαπουντζής. “Το μάθημα” επιλέχθηκε επίσης και ως ένα “μικρό” έργο, για δυο πρόσωπα, σε μια παραγωγή που είναι προσωπική και στηρίζεται από τους ίδιους του δυο ηθοποιούς, τον Χρήστο που σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον καθηγητή και την Κατερίνα Χατζηκυριάκου που μετέφρασε μαζί με την Τατιάνα Δημητρίου, διασκεύασε το έργο και υποδύεται την μαθήτρια.

“Βάση και καταστάλαγμα της παράστασης είναι η χαρά που συνόδευσε τον κόπο όλων μας για αυτήν”, καταλήγει ο Χ. Σαπουντζής.

“Το μάθημα” ανεβαίνει στο “Αγγέλων Βήμα” της οδού Σατωβριάνδου, σε πρωτότυπη Μουσική Sancho 003 (Φώτη Σιώτα και Κώστα Παντέλη), επιμέλεια κίνησης Έλσας Σίσκου, σκηνικά και κοστούμια Αρετής Μουστάκα, Χριστίνας Πανοπούλου, Σχεδιασμό Φωτισμών Στέλλας Κάλτσου, Εκτέλεση παραγωγής Κατερίνας Χατζηκυριάκου και Παραγωγή Re – Act. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο.

 

Μάνια Ζούση

Πηγή : Αυγή