Βιβλίο

Ένα ανθολόγιο εξαπάτησης …για να μην ξεχνάμε

Mοιραστήκαμε για περισσότερο από είκοσι χρόνια τα ίδια δημοσιογραφικά γραφεία και ραδιοφωνικά στούντιο, βρεθήκαμε να δουλεύουμε άπειρες ώρες σε μοντάζ και πίσω από μικρόφωνα, σε προγράμματα έκτακτης επικαιρότητας και συνεχούς ροής, ζήσαμε αγωνίες, λύπες, χαρές και μόνιμα άγχη.

Γελάσαμε και συγκινηθήκαμε, θυμώσαμε και σχολιάσαμε και στο τέλος, χωρίσαμε τραβώντας ο καθένας τον δρόμο του.

Και να τώρα που συναντιόμαστε ξανά για χάρη ενός βιβλίου, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δημήτρη Μαρούλη, επι χρόνια επιμελητή του αρχείου του ΣΚΑΙ και των δημοσιογραφων Λεωνίδα Σακλαμπάνη και Βασίλη Κουφόπουλου, που στην εκπομπή τους μετέδιδαν καθημερινά όλα τα ηχητικά αποσπάσματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Στο βιβλίο οι τρεις συνεργατες χρησιμοποιούν αποσπάσματα απο πολλές και διαφορετικές πηγές και μας θυμίζουν όλα όσα ειπώθηκαν για μας τα τελευταία χρόνια, από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής του τόπου.

Ο Δημήτρης Μαρούλης, ο Λεωνίδας Σακλαμπάνης και ο Βασίλης Κουφόπουλος επιμελήθηκαν την έκδοση ενός βιβλίου με αρχειακό υλικό … αμύθητης αξίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη – Νέα Σύνορα με τίτλο «Μαζί τα είπανε – Ανθολόγιο Εξαπάτησης»

Οι τρεις δημοσιογράφοι σημειώνουν για το βιβλίο

«Μαζί τα είπανε» και κουρέλιασαν την αξιοπιστία του δημοκρατικού κράτους.
«Μαζί τα είπανε» και οδήγησαν την κοινή γνώμη σε λαθεμένες κρίσεις και δράσεις.
«Μαζί τα είπανε» και αποτέλεσαν τις κύριες συνιστώσες του σημερινού ερειπιώνα.
*Ανθολόγιο εξαπάτησης

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: «Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας».
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Δημιουργούμε τίμιο κράτος».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Γιατί λεφτά υπάρχουν!»
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Μία μόνο εξεταστική αρκεί».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Το «ανορθόδοξο» βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, έχοντας τις ρίζες του –αναπόφευκτα– στο παρελθόν, επιδιώκει να «φωτίσει» τη διαδρομή προς το οδυνηρό, για την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, παρόν.
Οι συντελεστές του, υπενθυμίζοντας ένα μέρος από τη συστηματική αναντιστοιχία λόγων και έργων της πολιτικής ελίτ της χώρας, επιχειρούν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια το «αθέατο» πρόσωπό της. Διότι το θεατό το έζησε, το ζει και το πληρώνει αρκετά ο ελληνικός λαός.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη».
13/1/2010, Γ. Παπανδρέου,
Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο

«Προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες ότι με το μνημόνιο θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Σήμερα, ακόμα και εκπρόσωποι των δανειστών μας ομολογούν ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει».
17/10/2010, Αντώνης Σαμαράς,
Ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

«Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες…»/br>23/6/2011, Ευάγγελος Βενιζέλος,
Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών

«Η Δημοκρατική Αριστερά σε καμία περίπτωση δε θα έχει την οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».
2/4/2012, Δήλωση του προέδρου
της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη
κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νομό Λασιθίου

«Η απάντηση σε όλες αυτές τις δήθεν καταγγελίες είναι απλή. Όποιος έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν ισχυρισμούς να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Ο δρόμος προς τον εισαγγελέα είναι γνωστός. Όποιος προβάλλει δήθεν σκάνδαλα αλλά αγνοεί το δρόμο προς την εισαγγελία συμπεριφέρεται ανεύθυνα».
15/5/1998, Κ. Σημίτης,
Ομιλία στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση στο διάστημα που έχει διαρρεύσει […] έχει ετοιμάσει την οικονομική πολιτική που εμείς πιστεύουμε ότι οδηγεί στην απογείωση της χώρας, στην οικονομική απογείωση τα επόμενα χρόνια».
13/9/2004, Κ. Καραμανλής,
Συνέντευξη Τύπου στην 69η ΔΕΘ

Mάνια  Zούση