Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Είμαι ηθοποιός. Είμαι ο καλλιτέχνης του απέραντου “τώρα”.

Ένα κείμενο έντονα συναισθηματικό και παραληρηματικό, βαθιά βιωματικό, που καταδεικνύει πως γράφτηκε εν θερμώ και από έναν άνθρωπο με πίστη, όραμα, δύναμη και πάθος, έναν άνθρωπο που ξέρει γράμματα και έχει παλέψει για το όνειρό του, ένα κείμενο που θα μπορούσε να είναι και θεατρικός μονόλογος για την πορεία μιας ζωής αφιερωμένης στο θέατρο, με όλες τις δυσκολίες, τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και το βάσανο που αυτή εμπεριέχει. Το κείμενο έφθασε στο artplay.gr υπογεγραμμένο από την ηθοποιό Άννα Ετιαρίδου, την οποία δεν ήξερα, δεν είχα συναντήσει ποτέ και δεν είχα παρακολουθήσει καμιά φορά στην σκηνή. Αυτά που έγραφε ωστόσο στάθηκαν ικανά να την αναζητήσω και να μιλήσω για λίγο μαζί της, μαθαίνοντας πως το κείμενο  γράφτηκε κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, πολύ αυθόρμητα, σε ελάχιστο χρόνο και με μια διάθεση απολογισμού για μια ζωή αφιερωμένη περισσότερα από είκοσι χρόνια στο θέατρο. Αυτό και μόνο άξιζε την προσοχή μου.

Η Άννα Ετιαρίδου  εμπιστεύτηκε το κείμενό της στο artplay.gr και αυτό με την άδεια της το χαρίζει στους αναγνώστες του.

 

“Είμαι ηθοποιός. Ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν, έξω από την πραγματικότητα, αλλά γνωρίζοντάς την καλύτερα από τον καθένα.

Είμαι ηθοποιός. Ο κόσμος μου είναι γεμάτος ονειροφαντασίες και φαντάσματα, ζω και κινούμαι ανάμεσά τους σα να είναι η οικογένειά μου, μιλώ κάθε μέρα μαζί τους και ακούω όλα τα μαγικά πράγματα που έχουν να μου πουν.

Είμαι ηθοποιός. Ξέρω τι σκέφτεσαι πριν μιλήσεις, έχω “διαβάσει” κάθε σου κίνηση, κάθε ματιά σου, κάθε σιωπή σου. Ξέρω ποιο είναι το εσωτερικό σου κείμενο και πότε λες ψέματα.

Είμαι ηθοποιός. Τριγυρνώ στους δρόμους και κρυφακούω κάθε κουβέντα δίπλα μου, ερμηνεύω κάθε χειρονομία, συμπληρώνω το πάζλ με σκόρπια στοιχεία και φτιάχνω την εικόνα.

Είμαι ηθοποιός. Σε καταλαβαίνω κι ας μη σε συμπαθώ, βλέπω τους δαίμονές σου παρόλο που τους κρύβεις.

Είμαι ηθοποιός. Έμαθα να βιώνω τον πόνο των άλλων και να τον μετουσιώνω σε Τέχνη. Η ψυχή μου είναι γεμάτη πληγές.

Είμαι ηθοποιός. Μου αρέσει η μοναξιά και η ησυχία. Δεν αγαπώ το θόρυβο και απεχθάνομαι οποιαδήποτε ψυχική σπατάλη.

Είμαι ηθοποιός. Διαβάζω πολύ, ακούω πολλή μουσική και ο αγαπημένος μου περίπατος είναι τα μουσεία και οι εκθέσεις. Κι ίσως ένας καφές κάτω από τον ήλιο πλάι στη θάλασσα.

Είμαι ηθοποιός. Ζω ασκητικά και ξέρω τι θα πει να θυσιάζεις μικρές χαρές για κάτι σπουδαίο και μεγάλο. Σεμνά. Χωρίς αλαζονεία.

Είμαι ηθοποιός. Έχω κάνει ένα σωρό άλλες δουλειές και την ώρα της ανάπαυλας, εγώ πήγαινα για πρόβα.

Είμαι ηθοποιός. Ζω πραγματικά μόνο κατά τη διάρκεια της παράστασης και όταν φτάνει η ώρα του χαιρετισμού, θέλω να πάω να κρυφτώ.

Είμαι ηθοποιός. Το έργο μου δε θα μείνει στους αιώνες, δε θα ζήσει μετά από μένα. Θα πεθάνει μαζί μου. Γιατί είμαι ηθοποιός. Είμαι ο καλλιτέχνης του απέραντου “τώρα”.

Άννα Ετιαρίδου

*Η Άννα Ετιαρίδου έχει μεταφράσει το έργο του Ρεμί ντε Βος «Στη Νεκρά» που κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Κώστα Δελακούρα στην Μικρή Πλάνη, Δικαιάρχου 106-108 στο Παγκράτι στις 15 Οκτωβρίου.