Θέατρο Παιδί

Οι «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» και το Δικαίωμα στο Θέατρο

Τζελα Λελα Κορνας

Μια παρεμβατική πρωτοβουλία της ομάδας νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» που αφορά σε πρόγραμμα χορηγιών εισιτηρίων σε σχολεία με άπορα παιδιά για την παρακολούθηση μιας παράστασης, παρουσιάζεται την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

στις 2.00 το μεσημέρι στο Θέατρο «Πορεία», μετά το τέλος της παράστασης «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης».  Την ώρα που σχεδόν το 40% των σχολείων δεν πηγαίνουν θέατρο τα τελευταία 3 χρόνια, το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα «Δικαίωμα στο Θέατρο» έρχεται να στηρίξει παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί μια Πολιτιστική Χορηγία όχι για την χρηματοδότηση της παραγωγής μιας παράστασης, αλλά μια αμοιβαία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασίαςμεταξύ φορέων της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου .

Στο Θέατρο «Πορεία» της οδού Τρικόρφων, την Κυριακή  2 Νοεμβρίου μετά το τέλος της παράστασης «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», θα παρουσιασθεί το «Δικαίωμα στο Θέατρο», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, εκπροσώπων των εταιριών που χορηγούν το πρόγραμμα, καθώς και τους συντελεστές της παράστασης και του Θεάτρου.

Τζελα Λελα Κορνας

Όταν η φαντασία κάνει φασαρία

Η Τζέλα, η Λέλα και ο Κόρνας μένουνε στην οδό Σκουπιδοπόλεως. Στη γειτονιά δεν υπάρχει πουθενά παρκάκι για να παίξουνε, ούτε αλάνα ή γηπεδάκι. Οι πλατείες είναι γεμάτες με τραπέζια και φραπέδες, τα δρομάκια στενά, παρκαρισμένα με αυτοκίνητα. Κι’ από την πιλοτή, τους διώχνουν οι γείτονες γιατί, λέει, κάνουν πολλή φασαρία.

Έτσι η Τζέλα, η Λέλα και ο Κόρνας σχηματίζουν μία μικρή συμμορία από φιλαράκια, που όλο επινοεί παιχνίδια γεμάτα φαντασία, δημιουργώντας χώρο εκεί που δεν υπάρχει. Μεταμορφώνουν το αφιλόξενο και εχθρικό αστικό τοπίο σε ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων με οδηγό και καύσιμο την φαντασία και την φιλία τους.

Μουσικός σύμμαχός της ομάδας είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς, που έχει γράψει τα τραγούδια της παράστασης.

1904135_10203448255900066_2264835689330225058_n

Ταυτότητα

Μετάφραση- Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Βασίλης Κουκαλάνι

Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά- Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου- Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Βασίλης Κουκαλάνι (Χάρης Χαραλάμπους), Δημήτρης Μυλωνάς, Πέτρος Σπυρόπουλος, Νάνσυ Σιδέρη, Μιχάλης Τιτόπουλος

 

Η «Συντεχνία του Γέλιου»

Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 με την παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», και το θέμα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης, προτείνοντας ένα νέο χειραφετημένο και κοινωνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Η δεύτερη παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» αφηγείται το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει όπως είναι αν είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα της ομάδας που πιστεύει πως το θέατρο πρέπει να εμψυχώνει και να ψυχαγωγεί.

 10653714_10203448255980068_1163556299205431583_n

 

Info

«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης»

Θέατρο «Πορεία»

Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69 Πλατεία Βικτωρίας

Κάθε Κυριακή στις 12. 30

Είσοδος 8 ευρώ

Διάρκεια 75 λεπτά

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Τηλέφωνο 210-8210991