Μουσική

Ελάτε να κρυφτούμε μέσα στο πιάνο με τον Σταύρο Γασπαράτο

Δημοφιλής και βραβευμένος συνθέτης της νέας γενιάς, με μεγάλο αριθμό από μουσικές σκηνοθεσίες σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, ο Σταύρος Γασπαράτος βρίσκεται στο Experimental Media End Performing Arts Center της Νέας Υόρκης

όπου την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα στο Concert Hall με το έργο του ‘’Expanded Piano’’.

Ο Γασπαράτος εξελίσσει το μουσικό του ιδίωμα, παρουσιάζοντας την νέα του σύνθεση για πιάνο στον διάσημο στους κύκλους της πειραματικής τέχνης χώρο, EMPAC. Για δυο μήνες ο συνθέτης δούλευε πάνω στην τεχνική εγκατάσταση και την σύνθεση του έργου του, συνεχίζοντας την μελέτη του πάνω στον συνδυασμό σύνθεσης της κλασικής φόρμας με τον πειραματικό ηλεκτρονικό ήχο.

Η ιδέα του είναι εμπνευσμένη από το “Prepared Piano”, (προετοιμασμένο πιάνο), μια σύλληψη όπου βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα που τοποθετούνται στις χορδές του πιάνου αλλοιώνοντας τον ήχο του. Χτίζοντας πάνω στην ιδέα αυτή του μηχανικά προετοιμασμένου πιάνου που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, το Expaded Piano μετασχηματίζει την ιδέα σε μια πρωτότυπη ηλεκτρονική μορφή.

σταυρος γασπαρατος 1

Ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα (κανονικά αλλά και μικρόφωνα επαφής) που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του οργάνου. Το σήμα από καθένα από αυτά τα μικρόφωνα επεξεργάζεται ζωντανά από έναν υπολογιστή και στην συνέχεια μοιράζεται σε μια surround εγκατάσταση εικοσιτεσσάρων καναλιών που τοποθετεί το κοινό “μέσα” στο πιάνο!

Το μουσικό έργο και η performance “Expanded Piano” λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός που βάζει τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι μέσα στο ίδιο το πιάνο. Οι τεχνικές παρεμβάσεις επεκτείνουν τους ήχους που μπορεί να παράξει το πιάνο, καθώς και η surround ηχητική εγκατάσταση που κυκλώνει το κοινό βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.

Η πρώτη παρουσίαση της σύνθεσης – εγκατάστασης του “Expanded Piano” θα γίνει στο Concert Hall του EMPAC στις 7 Νοεμβρίου, με εκτελεστή στο πιάνο τον ίδιο τον συνθέτη.

 

στυαρος γασπαρατος 2