Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η Στέλλα Παπαδημητρίου και η «Προίκα» της

Ο βραβευμένος μονόλογος της Μπέττυς Μαγρίζου «Η Προίκα» (Κρατικό Βραβείο το 2006) μετά την θριαμβευτική του πορεία στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στην Αθήνα και το Θέατρο Αλκμήνη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7.00μ.μ με την Στέλλα Παπαδημητρίου στον ρόλο της Αρετής, που γράφει στο artplay.gr:

“Δεν ξέρω πώς να αρχίσω. Πρώτη φορά πρέπει να μιλήσω και μάλιστα γραπτώς για την δουλειά μου. Να ξεδιπλώσω συναισθήματα, να καταγράψω ό, τι ένιωσα και νιώθω παίζοντας αυτή την Ηρωίδα. Τόσο κοντινή και τόσο μακρινή συγχρόνως.

Ήρθα σε επαφή με το κείμενο πρώτη φορά πριν 14 χρόνια. Μου το έδωσε η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου να το διαβάσω. Εκεί, μπροστά της, παρουσία και ενός άλλου φίλου, του Βαγγέλη. Άρχισα να διαβάζω, κάποια στιγμή τα μάτια μου βούρκωσαν, έκλαιγαν, η καρδιά μου φούσκωσε, δεν μπόρεσα να συνεχίσω, σταμάτησα για λίγο.

Συναισθήματα πλημμύρισαν την ψυχή μου. ‘Ήταν δυνατά και εναλλάσσονταν , γέλιο για τα προξενιά, γλυκές αναμνήσεις για τους έρωτές της, πίκρα και πόνος για τις σχέσεις με τους γονείς της. (Έ, να μην τα αποκαλύψουμε όλα).

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, αποφασίσαμε να κάνουμε την παράσταση. Είχα πια και την ηλικία της Ηρωίδας. Άρχισα να διαβάζω, να ξαναδιαβάζω το κείμενο και σιγά-σιγά να αποστηθίζω. Φόβος με κατέβαλε. Πως, μόνη πάνω στη σκηνή, χωρίς στηρίγματα, χωρίς τους συναδέλφους γύρω μου να μου δίνουν ασφάλεια. Και τώρα τι; Τι πάω να κάνω; Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα και είπα.. ΝΑΙ, θα το τολμήσω.  Τι στο καλό, τόσα χρόνια στο θέατρο, δεν θα τα καταφέρω; Και τα κατάφερα. Αλλά θα χαιρόμουν διπλά αν μου το λέγατε εσείς μετά το τέλος της παράστασης”.

Στέλλα Παπαδημητρίου

photo_proika3w

Μια γυναίκα μπροστά σε ένα μπαούλο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, είναι η ιστορία της Αρετής, μιας γυναίκας  που μια μαρτιάτικη μέρα , ημέρα των γενεθλίων της, δεκαετία του ‘ 70.μπροστά σε ένα μπαούλο, ανακατώνει σεμέδες, εργόχειρα και προικιά και αναπολεί. Κλαίει… Γελάει… Λυπάται… Χαίρεται … για μια ζωή περασμένη, για μια ζωή γεμάτη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής – Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνικά – Κοστούμια : Κούλα Γαλιώνη

Φωτισμοί : Στέφανος Κοπανάκης

Βοηθός σκηνοθέτη : Ρένα Κουμπρούλη

Στο ρόλο της Αρετής η Στέλλα Παπαδημητρίου

Έναρξη Παραστάσεων: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη 19:00
Τιμή Εισιτηρίου: 10€

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (Στάση Μετρό: Κεραμεικός)

Τηλ: 210 3428650 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17:30