Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ

Πρόσφυγες και ντόπιοι στην Λέσβο

Μια σειρά από ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στους ξεριζωμένους πρόσφυγες, την υποδοχή και την συμβίωσή τους με τους κατοίκους της Λέσβου προβάλλονται απόψε στις επτά το βράδυ στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Δυο από αυτά, έχουν γυριστεί από ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, κατοίκους της Λέσβου στο εργαστήριο του Ινστιτούτου για την Προώθηση του Ντοκιμαντέρ – Story Doc «Home NewHome(;)».

Giarda3

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ “Μισή γυάρδα” του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βεκρή, για Αιγύπτιους ψαράδες που σπίτι τους είναι η βάρκα τους

Pikpa3

Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ “Απλώς, αλληλεγγύη” της Έφης Σιαλευρή, νομικού, υποθηκοφύλακα στη Λέσβο, που παρουσιάζει την εθελόντρια Σελίνα Κυριακού.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό όπου θα συμμετέχουν οι Παναγιώτης Βεκρής, Έφη Σιαλευρή, Σελίνα Κυριακού καθώς και οι κινηματογραφιστές και εκπαιδευτές του προγράμματος Μάρκο Γκαστίν και Άγγελος Κοβότσος.

O pio makris dromos

Στις 9μ.μ θα ακολουθήσει η προβολή του βραβευμένου φιλμ «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, που καταγράφει την ζωή δυο ανήλικων μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ που καταλήγουν ως διακινητές παράτυπων μεταναστών στις φυλακές του Βόλου. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Κώστα Μάγου «Στο σχολείο ξεχνώ την φυλακή», με αφηγήσεις ανηλίκων φυλακισμένων μεταναστών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτη, Κώστα Μάγο, επ. Καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φωτεινή Μιλιώνη, Δρ. Νομικής, Διευθύντρια του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακισμένων «Επάνοδος».

Συντονίζει ο Κώστας Σπυρόπουλος, Διευθυντής του Story Doc και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ „AegeanDocs“