Θέατρο

Η Σίσσυ Παπαθανασίου για τα αναλόγια στο Θέατρο Τέχνης

Αρχίζει την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης της Οδού Φρυνίχου το Αναλόγιο 2014: η ελληνική δραματουργία ΤΩΡΑ,

την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει η Σίσσυ Παπαθανασίου.

Το σημείωμα της Σίσσυς Παπαθανασίου για τα αναλόγια 2014

Η προβολή και η προώθηση της ελληνικής δραματουργίας. Η δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου για τη συγγραφή νέων έργων. Η ενθάρρυνση σε κάθε στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας, νέων φωνών στο ελληνικό θέατρο. Η πρώτη παρουσίαση επιλεγμένων έργων ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων συγγραφέων. Η μετάφραση ελληνικών κειμένων σε άλλες γλώσσες, και το αντίστροφο. Η εξοικείωση του κοινού, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, με το θεατρικό κείμενο και την τέχνη του θεάτρου. Η γνωριμία συγγραφέων, δραματουργών, μεταφραστών και λοιπών συντελεστών της θεατρικής πράξης και η παροχή βήματος για τον μεταξύ τους γόνιμο διάλογο. Η συνομιλία με άλλες τέχνες, η επαφή με άλλους κώδικες γραφής και η διερεύνηση κοινών τόπων αλληλεπίδρασης. Η έρευνα στο χώρο των παραστατικών τεχνών και της θεατρικής γραφής, δραματικής και σκηνικής. Όλα αυτά αποτέλεσαν και αποτελούν τους στόχους του θεσμού των αναλογίων, που έχει πια καταξιωθεί στη συνείδηση κοινού και ειδικών.

Με το βλέμμα στραμμένο “έξω. στ’ ανοιχτά”, τα αναλόγια 2014 στην πρώτη τους διοργάνωση στο Θέατρο Τέχνης, μετά την επιτυχημένη πολυετή παρουσίασή τους στο Εθνικό Θέατρο, επιλέγουν και παρουσιάζουν επτά ολόφρεσκα έργα παλαιότερων και νεότερων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί και μια πλειάδα ηθοποιών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Θέατρο Τέχνης, συμμετέχουν στις παρουσιάσεις που πλαισιώνονται με εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις και μουσικά δρώμενα, δράσεις για παιδιά, συζητήσεις με το κοινό και τους συντελεστές και στρογγυλά τραπέζια.

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Ξεκινάμε νέες δράσεις. Οργανώνουμε φιλοξενίες θεατρικών συγγραφέων και μεταφραστών. Συμμετέχουμε σε διεθνή προγράμματα συνεργασίας. Απευθυνόμαστε σε νέο κοινό και ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ελλήνων και ξένων δημιουργών. Κείμενα θα γραφούν, θα μεταφρασθούν, θα διαβαστούν και θα παρασταθούν. Άγνωστες δραματουργίες θα έρθουν πιο κοντά μας και το ελληνικό έργο θα ταξιδεύσει σε μακρινούς τόπους και θα κατακτήσει Άλλους προορισμούς.

Σίσσυ Παπαθανασίου