Θέατρο

Οι «Σκηνές» του Ευθύμη Φιλίππου στο «Θέατρο Τέχνης»

Οι “Σκηνές” είναι αποσπάσματα που είτε λειτουργούν σαν μεμονωμένες αυτόνομες μικρές ιστορίες, είτε σαν κομμάτια κάποιων άλλων μεγαλύτερων ιστοριών

που κάποιος πρέπει να προσθέσει το πριν, το μετά ή και τα δυο. Βασικός τους σκοπός είναι να περιγράψουν κι όχι να καταγράψουν ή να πουν κάτι συγκεκριμένο. Επιλέχθηκε απλοϊκή δομή και ουσιαστικά καμμία φαινομενική σύνδεση μεταξύ τους, με στόχο την παρουσίαση ενός συνόλου μέσα στο οποίο ζουν, μιλάνε, κοιμούνται, πεθαίνουν και γεννιούνται άνθρωποι.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης σε συνεργασία με τη Ζωή Χατζηαντωνίου

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Δάφνη Κούτρα

Διανομή: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Νάνα Παπαδάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δώρα Στυλιανέση, Τζέννυ Κόλια, Μάνος Καρατζογιάννης, Θεανώ Βασιλείου, Παναγιώτης Κατσώλη, Σίβη Σιδέρη, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Άρης Τσαμπαλίκας, Ρίτα Λιτού, Χάρις Συμεωνίδου και 50 ακόμα ηθοποιοί και ερασιτέχνες. Στο πιάνο ο Νίκος Πλάτανος.

info

ΟΙ “ΣΚΗΝΕΣ” του Ευθύμη Φιλίππου στο Θέατρο Τέχνης «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»
Αναλόγιο 2014-15
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου
Θέατρο Τέχνης «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»
Θέατρο της οδού Φρυνίχου
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 Οι πόρτες ανοίγουν 20.00 ακριβώς

Ο Ευθύμης Φιλίππου γεννήθηκε το 1977. Είναι κειμενογράφος διαφημίσεων, συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 2009 συνυπέγραψε με το σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο, την ταινία «Κυνόδοντας», η οποία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών με το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard), ενώ έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το χειμώνα του 2010. Ένα χρόνο μετά, η ταινία «Άλπεις» του ίδιου συγγραφικού διδύμου τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Το 2011 συνυπογράφει με τον Μπάμπη Μακρίδη το σενάριο της ταινίας “L” (“Learning”) πάνω σε μια ιδέα του Γιώργου Γυιόκα. Είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επιλέχθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό του Sundance Film Festival.

Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα ως εξωτερικός συνεργάτης. Το 2009 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα». Παρουσιάστηκε στη θεατρική σκηνή από την ομάδα Katayisteater και μια δεύτερη εκδοχή του από τον Πάνο Κορώνη. Το δεύτερο βιβλίο με τον τίτλο “ΣΚΗΝΕΣ” εκδίδεται το 2011.

Το 2013 συνεργάστηκε εκ νέου με τον Λάνθιμο στο πρώτο τους αγγλόφωνο πρότζεκτ με τίτλο «Lobster» («Αστακός»), το σενάριο του οποίου βραβεύτηκε πριν την ολοκλήρωση της ταινίας στη Cinemart του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.