Θέατρο

“Η Σάρα Κέιν άλλαξε την ιστορία του θεάτρου”

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην Σάρα Κέιν δεν είναι η περίπτωση της ασθένειάς της αλλά μιας ψυχής που είδε, ένιωσε με τρόμο την αγριότητα του κόσμου, φοβήθηκε πολύ από αυτό και κατέγραψε αυτόν τον φόβο σαν μια κραυγή αναζήτησης της αγάπης”, μας εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα της πολύωρης παράστασης “Σάρα Κέιν- Ψύχωση 4:48- Κοίταξέ με” που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και στην Πειραιώς 260, αρχίζει στις δώδεκα τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται στις οκτώ το πρωί.

SARA 1

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία θέασης αλλά και επικοινωνίας για τον θεατή που έχει την δυνατότητα και την ελευθερία να παρακολουθεί αλλά και να κινείται στον χώρο, να φεύγει και να επιστρέφει, ακόμα και να χαλαρώνει και να κοιμάται σε μαξιλάρια και υπνόσακους που θα υπάρχουν στον χώρο.

SARA 4

Ο σκηνοθέτης εγκαινίασε τον συγκεκριμένο τρόπο παράστασης πέρυσι όταν παρουσίασε στο Φεστιβάλ το έργο του Μπέκετ “Μερσιέ και Καμιέ ”.

SARA 6

Μετά τον Μπέκετ η Σάρα Κέιν είναι η συγγραφέας που άλλαξε την ιστορία του θεάτρου κατά την γνώμη μου. Έγραψε με μια πένα επιθετική, ποιητική και κατέγραψε έναν κόσμο σκοτεινό, απάνθρωπο αλλά με μια φόρμα που έφερε πολλά καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα μέσα στο θέατρο, είναι μια επαναστάτρια της γραφής και μια τρυφερή συγγραφέας, αυτό προσπαθούμε να βγάλουμε στην παράστασή μας”, τονίζει ο σκηνοθέτης που φαίνεται να μην ξεχνά τα χρόνια του “Τεχνοχώρου”, διατηρώντας ζωντανή μια προσωπική πίστη και άποψη για το θέατρο, που συνεχίζει να συγγενεύει με τις απόψεις του Αντονέν Αρτό από τον οποίο και επηρεάστηκε.

SARA 5

Δεν είναι μόνο οι επιλογές των έργων αλλά και οι επιλογές των συνεργατών και η δημιουργία νέων ομάδων όπως η Citizens Kane, ηθοποιοί που προέρχονται από τις συναντήσεις των δωρεάν θεατρικών μαθημάτων του χειμώνα και που έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία με την αυτόχειρα συγγραφέα.

SARA 2

“ Είναι ευεργετική η συνάντηση και η ενασχόληση με παιδιά, ευαίσθητα και ευρηματικά ταλέντα, που πολλά από αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον μέλλον μπροστά τους στο ελληνικό θέατρο”, καταλήγει ο Γιάννης Κακλέας.

kakleas

 

Σάρα Κέιν- Ψύχωση 4:48- Κοίταξέ με
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Ηρώ Λέφα
Εικαστικό περιβάλλον: Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κείμενων παράστασης: Citizens Kane
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Σοφία Μιχαήλ
Βίντεο-Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Δημητριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ηστυ

13606591_10201759494587135_486449293946949003_n

Παίζουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Πέτρος Γεωργοπάλης, Νατάσα Ζαγκλή, Μαρίκα Θεοδωροπούλου, Στέργιος Κοντακιώτης, Αθανασία Κουρκάκη, Ηρώ Λέφα, Λήδα Μανουσάκη, Έλενα Μεγγρέλη, Σοφία Μιχαήλ, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Σοφία Πριόβολου, Αναστασία Στυλιανίδη, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Κωνσταντίνος Φρίγας-Ματσούκας, Βικτώρια Φώτα

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή