Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

C for Circus: «Σαν να παίζουμε μέσα σε μια ανάμνηση»

«Η παράσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξέχωρα από την ιστορία της», ομολογούν στο artplay.gr οι C for Circus θυμίζοντας το χρονικό του «Γλάρου» του Τσέχωφ που μετά από περιπέτειες, ανεβαίνει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, από 19 έως 29 Μαΐου.

«Το έργο αυτό προτάθηκε στην ομάδα πριν από δυόμιση περίπου χρόνια από τον Νικόλα Παπαδομιχελάκη, που ανέλαβε και τη σκηνοθεσία της, και εστάλη ως πρόταση για επιχορήγηση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όταν τελικά έγινε δεκτή την άνοιξη του 2020, μέσα στην πρώτη καραντίνα, κανένας μας δε φανταζόταν ότι έναν χρόνο μετά ο κορωνοϊός θα ήταν ακόμα στην καθημερινότητά μας και θα δυσκόλευε τόσο πολύ τη διαδικασία της προετοιμασίας.

Οι πρόβες μας ξεκίνησαν λοιπόν πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην δεύτερη καραντίνα. Συναντηθήκαμε δέκα άνθρωποι. Έξι από τα μέλη της ομάδας C. for Circus και τέσσερις συνεργάτες – φίλοι. Όλοι μας κάπως μουδιασμένοι και αμήχανοι, χωρίς να έχουμε ιδέα εάν θα καταφέρουμε να παίξουμε ποτέ. Λόγω συνθήκης, δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πολλά. Φορούσαμε μάσκες, κρατούσαμε διαρκώς αποστάσεις, δεν ξέραμε πώς ακριβώς να παίξουμε όλοι μαζί μουσική… Και μέσα σ’ όλο αυτό είχαμε και μία έγκυο ηθοποιό. Ήταν περίεργα. Επαναδιαπραγματευόμασταν καθημερινά την ίδια την έννοια του θεάτρου και μας έγινε όσο ποτέ άλλοτε φανερή η ανάγκη του αγγίγματος και της επαφής.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Αφού κάναμε πολλές, πάρα πολλές συζητήσεις για το έργο και τα πρόσωπά του, και αφού φτιάξαμε μια παράσταση που συμμορφωνόταν με το υγειονομικό πρωτόκολλο, βγήκε ανακοίνωση ότι τα θέατρα ανοίγουν. Οπότε, αρχίσαμε να ψάχνουμε σαν τρελοί να βρούμε έναν χώρο ανοιχτό, αλλά στα μέτρα μας, όχι αχανή. Μιλήσαμε με θερινά σινεμά, με ταράτσες, με ανοιχτά θέατρα, ώσπου τελικά αποφασίσαμε να παίξουμε στο θέατρο Χυτήριο. Ήμασταν κουρασμένοι, αγχωμένοι, ταλαιπωρημένοι, αλλά ταυτόχρονα είχαμε όλοι μεγάλη λαχτάρα που θα παίζαμε επιτέλους μπροστά σε κοινό, μετά από έναν χρόνο απραγίας.

Φτάνει λοιπόν η μέρα της γενικής και μαζί μ’ αυτήν φτάνει και στα κινητά μας ένα μήνυμα στην κοινή μας συνομιλία στο βάιμπερ πως κάποιος από μας έχει κόβιντ. Προσέχαμε τόσο πολύ τρεις μήνες για να κολλήσει κάποιος μια μέρα πριν την πρεμιέρα. Το θρίλερ ξεκινά. Ανταλλάζουμε διαρκώς μηνύματα μεταξύ μας, ανατρέχουμε στο προηγούμενο βράδυ να σκεφτούμε πόσες φορές έπλυνε ο καθένας τα χέρια του και αν έκανε σωστά το ράπιντ τεστ πριν την πρόβα. Αγχωνόμαστε και για την έγκυο που είχε φτάσει στον όγδοο. Ευτυχώς, για την ιστορία, κανείς από τους υπόλοιπους δεν κόλλησε. Δυστυχώς, η παράσταση θα παιζόταν μόνο για δύο βδομάδες, οπότε, δεδομένων των ημερών της καραντίνας που έπρεπε να κάνει το μέλος που κόλλησε, απλώς ακυρώθηκε.

Και να ‘μαστε πάλι εδώ. Έναν χρόνο μετά -και τι χρόνος!- ξαναβρισκόμαστε. Πώς καταπιάνεται κανείς με το ίδιο έργο μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Δεν ξέρουμε. Το αίσθημα είναι περίεργο, σαν να παίζουμε μέσα σε μία ανάμνηση. Ο Τσέχωφ παραμένει υπέροχος, η παράνοια όμως μέσα και έξω μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προσπαθούμε μετά κόπων και βασάνων να βρούμε κοινές ώρες προβών (Αθηνά σ’ ευχαριστούμε) καθώς όλοι εργάζονται και έχουν παραστάσεις, γυρίσματα, πρόβες. Ξαναθυμόμαστε το έργο, τους χαρακτήρες, κάνουμε ζουμ, βρισκόμαστε σε ζευγάρια σε σπίτια, ώσπου τα προγράμματα συντονίζονται και μαζευόμαστε και πάλι οι δέκα μας σ’ ένα καινούριο θέατρο, το Τζένη Καρέζη. Τα ερωτήματα βέβαια δε σταματάνε. Πώς θα είναι η παράσταση; Θα προλάβουμε να τη χαρούμε σε οχτώ μόνο παραστάσεις; Θα έρθει κόσμος τέλη Μαΐου σε κλειστό θέατρο;»

C for Circus

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

 

Σκηνοθεσία: Νικόλας Παπαδομιχελάκης

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή

 

Δραματουργία: Άρτεμις Γρύμπλα

 

Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

 

Φωτισμός: Εβίνα Βασιλακοπούλου

 

Μουσική: C for Circus

 

Ενορχήστρωση: Βαλέρια Δημητριάδου

 

Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος

 

Βοηθός σκηνογράφου: Έλενα Μπούγου

 

Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Video Trailer: blaec cinematography

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

Αρκάντινα: Βαλέρια Δημητριάδου

 

Τρέπλιεφ: Βαγγέλης Αμπατζής

 

Σόριν: Νικόλας Παπαδομιχελάκης

 

Νίνα: Μαρία Μοσχούρη

 

Σαμράγιεφ: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

 

Πωλίνα: Ειρήνη Μακρή

 

Μάσα: Χρύσα Κοτταράκου

 

Μεντβεντένκο: Άλκης Μπακογιάννης

 

Ντορν: Παύλος Παυλίδης

 

Τριγκόριν: Γιώργος Κισσανδράκης

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 19 Μαΐου

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

 

Πέμπτη 19/05 21:15

 

Παρασκευή 20/05 21:15

 

Σάββατο 21/05 21:15

 

Κυριακή 22/05 21.15

 

Πέμπτη 26/05 21:15

 

Παρασκευή 27/05 21:15

 

Σάββατο 28/05 21:15

 

Κυριακή 29/05 21:15