Θέατρο Μουσική

«Η οδός» του Καμπανέλλη στο Λος Άντζελες

Μονόπρακτο για το Μαουτχάουζεν, γραμμένο τον Μάρτιο του 1945 από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος επιβίωσε από το ομώνυμο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, «Η οδός» (“The way”)

κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Κυριακή 3 Μαΐου στο Λος Άντζελες, στο πλαίσιο του αφιερώματος της ελληνικής κοινότητας για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα.

Λίγα λόγια για την «Οδό»

Ένας κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξεφεύγει από τις Αρχές και καταλήγει από λάθος στη μολυσματική πτέρυγα του “Νοσοκομείου” του Μαουτχάουζεν.

Σκηνοθεσία: Άρης Κατωπόδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Los Angeles Greek Film Festival και Kambanellis01σκηνοθέτης/παραγωγός του Hellenic Group Theater)

Μετάφραση: Diana Savas (Καθηγήτρια στο Pasadena City College και πρώην I.C. του USC Shoah Foundation Institute στον τομέα των Ελληνόφωνων μαρτυριών)

Παραγωγή: Άρης Κατωπόδης, Diana Savas

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την ερώτηση “Πού ήταν ο Θεός;”, η οποία τίθεται σιωπηρά στο έργο, από την οπτική γωνία διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με τη συμμετοχή σπουδαστών και θεολόγων.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη γίνεται στο πλαίσιο της 70ης Επετείου Μνήμης για τα, εντός και εκτός Ελλάδος, θύματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις της κοινότητας AHEPA District 20, American Hellenic Council, Greek Heritage Society of Southern California, Hellenic Library, Hellenic University Club, Los Angeles Greek Film Festival, καθώς και εκπαιδευτικοί, Φιλανθρωπικοί και άλλοι οργανισμοί όπως οι: Museum of Tolerance, Pasadena City College, International Education, School of Humanities & Social Sciences

Το πρόγραμμα της Κυριακής 3 Μαΐου περιλαμβάνει επίσης :

Συζήτηση με θέμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο “Πατέρας του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου”. Η ζωή και το έργο του» με ομιλητή την Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Cornell, Μεταφράστρια του Μαουτχάουζεν και σκηνοθέτη, Gail Holst-Warhaft. Επίσημη καλεσμένη η κόρη του συγγραφέα, σκηνογράφος Κατερίνα Καμπανέλη.

Στην ενότητα «Απελευθέρωση. Μαουτχάουζεν και Καμπανέλλης» θα γίνει ανάγνωση των αυτοβιογραφικών απομνημονευμάτων της απελευθέρωσής του. Πρόκειται για αφήγηση του χρονικού των εμπειριών του συγγραφέα και άλλων αιχμαλώτων από την περίοδο λίγο πριν την απελευθέρωσή τους, στις 5 Μαΐου 1945, μέχρι την αναχώρηση για την έναρξη μιας νέας ζωής στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Θα ακολουθήσει η παρουσίασης της «Μπαλάντας του Μαουτχάουζεν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, στα ελληνικά και εβραϊκά, με ερμηνεύτρια την μέτζο σοπράνο Λίνα Ορφανού.