Μουσική

O «ήχος των Δερβίσηδων» στην Αθήνα

Δύο σημαντικές συναυλίες θα δώσει ο Ali Akbar Moradi στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 3 και την Δευτέρα 4 Μαΐου, μαζί με τον γιο του, Αράς, ο οποίος διδάσκει μουσική σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Θα παρουσιάσουν τελετουργικούς ύμνους των Γιαρσάν και συνθέσεις του Μοραντί (πάνω σε μυστικιστική κουρδο-ιρανική ποίηση) για ταμπούρ, φωνή, νταφ (τελετουργικό ηχηρό κρουστό) και τομπάκ («μελωδικό» κρουστό της «κλασικής» ιρανικής παράδοσης), σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει δερβίσικη στοχαστικότητα και έντονα ρυθμικά μέρη. Θα τους συνοδέψει με το σάζι του, σε ορισμένα κομμάτια, ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Τζιχάν Τούρκογλου, προσθέτοντας στην ιερουργία των Γιαρσάν τον αντίστοιχο, συγγενικό, μυστικισμό των «Αλεβήδων» της Ανατολίας, της Θράκης και των Βαλκανίων.

Ο Αλί Ακμπάρ Μοραντί είναι δερβίσης μουσικός –όχι όμως και κοσμοκαλόγερος. Ξεκινώντας από τα άγρια βουνά του Γκουράν στο δυτικό Ιράν, και από τη μικρή κουρδική κοινότητα των «ετερόδοξων μυστικιστών» Γιαρσάν, κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο με την αχανή διεθνή δισκογραφία του και τις εκατοντάδες συναυλίες του στις πιο φημισμένες αίθουσες Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας. Είναι ο μέγιστος εν ζωή μύστης του ταμπούρ, του ιερού ταμπουρά των Γιαρσάν. Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Songlines τον έχει κατατάξει στους 50 παγκοσμίως σημαντικότερους παραδοσιακούς μουσικούς. Έχοντας εμφανιστεί στο Ελληνικό Φεστιβάλ το 2007 και 2008, ο Μοραντί είναι λάτρης της Ελλάδας και του ελληνικού κοινού.

Info

ΠΕΡΑΝ

Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα

Έναρξη: 22.00΄

Είσοδος: 15 ευρώ/άτομο με ένα ποτήρι κρασί

Πληροφορίες: 210-25.33.896