Θέατρο

Η Λίβια δεν έχει χρόνο για μελοδράματα

Ο εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων και η ακροβασία στα όρια της λογικής, κυριαρχεί στο  «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, που μετά το Βρότσλαβ της Πολωνίας, παρουσιάζεται 22 – 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου και πρωταγωνίστρια την  Αλεξάνδρα Καζάζου.

Το έργο που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας η οποία «παραφρονεί» από έρωτα ο οποίος την εξωθεί πέραν της λογικής, του μέτρου και του αποδεκτού ορίου, παρουσιάζεται 1 με 9 Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης και  εγκαινιάζει στις 18 Οκτωβρίου τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το Insenso σαν μια όπερα χωρίς μουσική όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. Κίνηση, λόγος σε αντίστιξη, σε αρμονία ή δυσαρμονία. Ένστικτο και λογική σε μια αιώνια συνομιλία. Ένα θέατρο όπου η κίνηση, το σώμα, δεν αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο του λόγου αλλά που μπαίνουν σε μια διαλεκτική σύγκρουση μαζί του.

Για τον Δημητριάδη ο έρωτας είναι από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ζωής. Μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από ό, τι έχουμε μάθει, να σπάσουμε τα όρια του καθώς πρέπει, για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα. Το Insenso είναι αυτή η παράλογη, μη λογική, προσπάθεια να γκρεμιστούν οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας, σε μια τολμηρή πορεία προς την «άλλη πλευρά». Με ρίσκο, με πόνο να διεκδικήσουμε το ανέφικτο. Να βυθιστούμε στο μη κοινωνικά και ηθικά αποδεχτό. Το Insenso είναι πιο πολύ επίκαιρο από ποτέ σε μια εποχή που επιβάλει πια να γκρεμίσουμε ό,τι θεωρούμε δεδομένο για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ύπαρξης, προσωπικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί.

INSENSO photo by Tσ Karol Jarek (4)

Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Ερμηνεία : Αλεξάνδρα Καζάζου

Σκηνικά : Πέτρος Σεβαστίκογλου

Κοστούμι : BajkaTworek

Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Karol Jarek

Παραγωγή : Grotowski institute, Avant Art