Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Γράμμα από το Βρότσλαβ

Για τον «χρόνο και τον χώρο της Λίβια Σερπιέρι» στο Insenso του Δημητριάδη που «δεν έχει την κανονικότητα έτσι όπως την εννοούμε τουλάχιστον» γράφει σε ένα σύντομο γράμμα της από το Βρότσλαβ η ηθοποιός Αλεξάνδρα Καζάζου

που την υποδύεται στην ελληνική παράσταση η οποία ανοίγει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στις 15 Ιανουαρίου. «Όπως και το Σώμα της, η ενέργειά της…έχει μια παράξενη βραδύτητα όπως η Μνήμη και ξαφνικά μια παράξενη επιτάχυνση όπως η Λήθη…!!», προσθέτει η Αλεξάνδρα. Το γράμμα της στο artplay.gr :

Αγαπημένη μου Μάνια,

Σχεδόν δυο βδομάδες έχουν περάσει από τότε που προσγειωθήκαμε στο Wroclaw! Μένουμε από τότε στα δωμάτια του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και η αίθουσα προβών βρίσκεται κάτω ακριβώς από αυτά τα δωμάτια.
Δουλειά εδώ, μετά τις πρόβες της Αθήνας, πιο μοναχική , πιο ήρεμη, πιο βαθειά θα ΄λεγα. Ακριβώς επειδή ανοίγεται μια ποιότητα χρόνου και χώρου!
Η ατμόσφαιρα αυτήν την περίοδο θυμίζει κάτι από τις ταινίες του Λιντς…!
Η διαδικασία στη δημιουργία του Insenso ,απαιτητική και υπέροχη.
Η Λίβια Σερπιέρι, η ηρωίδα, σαν να βρίσκει στο Wroclaw μια άλλη πλευρά της σαν μια Μνήμη θα το ΄ λεγα Σκοτεινή και Παιδική και Ζωική συνάμα.
Ο Δημητριάδης μεγαλώνει μέσα μου και μετά το ΚassandER μου δίνει την δυνατότητα μιας άλλης διαδρομής, πιο περίπλοκης και μοναχικής αυτή τη φορά.
Κι όμως η Λίβια του Insenso δεν είναι μόνη, δεν έχει χρόνο για μελοδράματα. Έχει δουλειά να κάνει. Δουλειά ,περιμένοντας. Ο Roland Barthes λέει :Είσαι ερωτευμένος; Ναι, γιατί περιμένω.
Ο χρόνος της και ο χώρος της δεν έχει την κανονικότητα έτσι όπως την εννοούμε τουλάχιστον .Όπως και το Σώμα της, η ενέργειά της…έχει μια παράξενη βραδύτητα όπως η Μνήμη και ξαφνικά μια παράξενη επιτάχυνση όπως η Λήθη…!!
Πόσο Τιμή και Χαρά να βρίσκομαι ξανά εδώ στο Ινστιτούτο με καπετάνιο τον Πέτρο Σεβαστίκογλου στη σκηνοθεσία αυτή τη φορά που βουτάει μαζί μου στα άδυτα της γυναικείας φύσης μήτρας, με το φως του Κάρολ Jarek και το τρίτο μάτι του με ένα Κείμενο όπως το Insenso από τον αγαπημένο μας Δ.Δ, αυτή τη φορά στην Ελληνική γλώσσα μπροστά στο πολωνικό κοινό!! Και φυσικά με τον Ηλίας Βραζα που βρήκε την απύθμενη Θάλασσα του κειμένου!!
Εδώ λοιπόν ετοιμαζόμαστε για τα Εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας!

Πολλά Φιλιά

Αλεξάνδρα

Φωτό : Κάρολ Jarek