Θέατρο

Οι Καραμάζοφ του Κονσταντίν Μπογκομόλοφ

Για πρώτη φορά εκτός ρωσικών συνόρων, η πολυσυζητημένη παράσταση του ιστορικού θιάσου του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας, Οι Καραμάζοφ, με υπότιτλο Μια ονειροφαντασία του σκηνοθέτη Κ. Μπογκομόλοφ

ταξιδεύουν, ύστερα από πρόσκληση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, από 3 έως 6 Ιανουαρίου.

Αισθητικά αντισυμβατική, πολιτικά ανήσυχη και ακατάλληλη για ανηλίκους, η παράσταση του Κονσταντίν Μπογκομόλοφ μεταφέρει τους Αδερφούς Καραμάζοφ από τη Ρωσία του ύστερου 19ου αιώνα και της κατάργησης της δουλοπαροικίας σε εκείνη της σημερινής μπουρζουαζίας των ολιγαρχών, για να στηλιτεύσει με μαύρο χιούμορ την τωρινή κοινωνική και ηθική παρακμή. Η λέξη «Αδερφοί» φεύγει από τον τίτλο και ο νεότερος από τους Καραμάζοφ ερμηνεύεται από γυναίκα ηθοποιό. Γιατί ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός δεν αφορά μόνο μία οικογένεια ή αποκλειστικά το ανδρικό φύλο, αλλά όλη την ανθρωπότητα.

ÌÕÒ èì. À.Ï. ×åõîâà "Êàðàìàçîâû" ðåæ. Ê. Áîãîìîëîâ ôîòî Åêàòåðèíû Öâåòêîâîé

ÌÕÒ èì. À.Ï. ×åõîâà
“Êàðàìàçîâû” ðåæ. Ê. Áîãîìîëîâ
ôîòî Åêàòåðèíû Öâåòêîâîé

Το μεγαλειώδες κύκνειο άσμα του Ντοστογιέφσκι, όπου ο συγγραφέας διερευνά τη σύνθετη και αντιφατική φύση του ανθρώπου μέσα από την ιστορία του κτηνώδους Φιοντόρ Παύλοβιτς Καραμάζοφ και των γιων του, παρουσιάζεται σε μια πεντάωρη, ανατρεπτική και ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση από τον σαραντάχρονο Μπογκομόλοφ που θεωρείται ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς σκηνοθέτες του ρώσικου θεάτρου. Οι Καραμάζοφ, αποτελούν την τέταρτη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.
Σε ένα κατάμαυρο lounge, σαν προθάλαμο VIP μαυσωλείου, με εταιρικά γραφεία, μαρμάρινες επενδύσεις, chesterfield καναπέδες και οθόνες plasma, όπου προβάλλονται, κινηματογραφημένες σε πραγματικό χρόνο, οι εκφράσεις των ηθοποιών, ο δολοφονημένος πατέρας Καραμάζοφ κείτεται εντός ενός hi-tech μηχανήματος σολάριουμ. Αλλόκοτες φιγούρες παρελαύνουν και παράδοξες μουσικές ακούγονται: από ρώσικη ποπ μέχρι μπαλάντες του Freddie Mercury και του Nick Cave.

Ακραίες προσωπικότητες και οριακές σχέσεις. Αστυνομικό μυστήριο και δικαστική πλοκή γύρω από μια στυγερή πατροκτονία. Ερωτικές ίντριγκες και πυρετικοί λόγοι περί δικαιοσύνης, ηθικής, ελεύθερης βούλησης, πίστης, ηδονής και ακολασίας.
Σκηνοθεσία: Konstantin Bogomolov
Σκηνογραφία: Larisa Lomakina
Φωτισμοί: Damir Ismagilov
Σχεδιασμός βίντεο: Alexander Simonov
Διεύθυνση σκηνής: Irena Arkhangelskaya
Ερμηνεύουν: Igor Mirkurbanov, Roza Khairullina, Philipp Yankovsky, Konstantin Bogomolov, Alexey Kravchenko, Viktor Verzbitskiy, Darya Moroz, Aleksandra Rebenok, Marina Zudina, Natalia Kudryashova, Maxim Matveev, Pavel Chinarev, Danil Steklov, Nadezhda Borisova, Maria Karpova, Svetlana Kolpakova, Artem Panchyk, Vladimir Panchyk

ÌÕÒ èì. À.Ï. ×åõîâà "Êàðàìàçîâû" ðåæ. Ê. Áîãîìîëîâ ôîòî Åêàòåðèíû Öâåòêîâîé

ÌÕÒ èì. À.Ï. ×åõîâà
“Êàðàìàçîâû” ðåæ. Ê. Áîãîìîëîâ
ôîòî Åêàòåðèíû Öâåòêîâîé

Κονσταντίν Μπογκομόλοφ
Ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, ως σκηνοθέτης, συγγραφέας, ενίοτε ακόμη και ως ηθοποιός (όταν ένας από τους πρωταγωνιστές στους Καραμάζοφ αρρώστησε, τον αντικατέστησε ο ίδιος!), έχει λάβει αρκετά βραβεία στην πατρίδα του, έχει υπάρξει πολλές φορές υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο «Χρυσή Μάσκα» και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ευρωπαϊκά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ θεάτρου, όπως το Εθνικό Θέατρο της Πολωνίας στη Βαρσοβία, το Festwochen στη Βιέννη και το Theatterformen στο Ανόβερο.

Ανεβάζοντας τον Ιδανικό σύζυγο του Oscar Wilde σαν trash κωμωδία ή παρουσιάζοντας τον Βασιλιά Ληρ ως καρκινοπαθή γυναίκα, ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ (γενν. 1975) θεωρείται ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς σκηνοθέτες του ρώσικου θεάτρου. Οι Καραμάζοφ, με υπότιτλο Μια ονειροφαντασία του σκηνοθέτη Κ. Μπογκομόλοφ, αποτελούν την τέταρτη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

ÌÕÒ èì. À.Ï. ×åõîâà "Êàðàìàçîâû" ðåæ. Ê. Áîãîìîëîâ ôîòî Åêàòåðèíû Öâåòêîâîé

ÌÕÒ èì. À.Ï. ×åõîâà
“Êàðàìàçîâû” ðåæ. Ê. Áîãîìîëîâ
ôîòî Åêàòåðèíû Öâåòêîâîé

Θέατρο Τέχνης της Μόσχας

Το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ιδρύθηκε το 1898 από τους Konstantin Stanislavski και Vladimir Nemirovich-Danchenko και συνδέθηκε ευθύς αμέσως με τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης του Γλάρου (1898) του Anton Chekhov, σε σκηνοθεσία του Στανισλάφσκι. Σε αυτό το θέατρο έκαναν πρεμιέρα όλα τα μετέπειτα έργα του Τσέχοφ (Θείος Βάνιας, Τρεις αδερφές, Βυσσινόκηπος), σε αυτό εφαρμόστηκε η περίφημη μέθοδος υποκριτικής του Στανισλάφσκι, σε αυτό σφυρηλατήθηκε η ιδέα του ensemble ηθοποιών με ενιαίο ερμηνευτικό κώδικα και σε αυτό, με τον Στανισλάφσκι, εγκαινιάστηκε ο αιώνας του σκηνοθέτη. Το θέατρο διανύει την 117η σαιζόν λειτουργίας του και έμβλημά του εξακολουθεί να είναι ένας γλάρος με ανοιχτές φτερούγες.

ћ’“ им. ј.ѕ. „ехова " арамазовы" реж.  . Ѕогомолов фото ≈катерины ÷ветковой

ћ’“ им. ј.ѕ. „ехова
” арамазовы” реж.  . Ѕогомолов
фото ≈катерины ÷ветковой

Παράλληλες δράσεις
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Τρίτη 5 Ιανουαρίου
Masterclass θεάτρου με τον Konstantin Bogomolov
Πληροφορίες παράστασης
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Κεντρική Σκηνή
Από 3 έως 6 Ιανουαρίου 2016 | 19:00
5 ώρες (με δύο διαλείμματα)

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 – 18 – 25 – 36 – 45 €,
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 – 20 – 29 – 36 €,
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 18 – 27 – 34 €,
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00