Θέατρο

“Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ”

Μετά την επιτυχημένη πορεία του στη Θεσσαλονίκη, ο εμβληματικός μονόλογος του συγγραφέα των αλλόκοτων ιστοριών μυστηρίου Έντγκαρ Άλλαν Πόε, “Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ”  παρουσιάζεται 9, 10 και  11 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Αλκμήνη στα Κάτω Πετράλωνα.

Στους «Φόνους της Οδού Μόργκ» ο Πόε  έχοντας αντιληφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εγκληματικότητα των αστικών κέντρων μετατρέπει το μέχρι τότε καθαρά δημοσιογραφικό χαρακτήρα που είχε η παρουσίαση των γεγονότων αυτών, σε σελίδες λογοτεχνίας. «Όταν κάνουμε ανασκόπηση της ιστορίας», έλεγε «θα πρέπει να περνάμε σύντομα τις βιογραφίες των καλών και μεγάλων ανδρών και να μας ενδιαφέρουν πιο πολύ τα απομνημονεύματα των εγκληματιών που έχουν πεθάνει στη φυλακή».

Δυο γυναίκες βρίσκονται νεκρές, στο σπίτι της οδού Μοργκ. Η τοπική αστυνομία είναι σε σύγχυση και το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι ότι οι φόνοι έγιναν από κάποιον με μεγάλη μυϊκή δύναμη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Βουδούρης, σημειώνει πως στους Φόνους της Οδού Μόργκ  – Οδός Νεκροτομείου –  ( το πρώτο αστυνομικό αφήγημα στην ιστορία)  συμπορευόμαστε με τη μονομερή, απόλυτη και στοχευμένη υπεράσπιση από τον Αύγουστο Ντυπέν ενός αθώου. Αναλογιζόμενοι τις άδικες καταδίκες στην ιστορία του κόσμου, αντιλαμβανόμαστε πως η αναλυτική σκέψη στο ανώτερό της στάδιο, αχρηστεύει κάθε έννοια της ψυχανάλυσης.  Αυτό άλλωστε υποστηρίζει και ο Λακάν, βασιζόμενος σε κείμενα του Πόε. Δ έ κ α – λ ε π τ ά επομένως δημιουργικής αναλυτικής σκέψης … ισοδυναμούν με την αποφυγή  Δ έ κ α –  χ ρ ό ν ω ν άδικης καταδίκης …»

DSC_7330_1

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία : Νίκος Βουδούρης

Εικαστική Επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης

Συμπληρωματικά κείμενα: Δημήτρης Κολοβός

Ψηφιακή επεξεργασία: Γρηγόρης Τίλδης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολοβός, Νικολαΐς Μπιμπλή

Ερμηνεύει: Γρηγόρης Τίλδης

 

Φωτογραφίες: Elise Ntoremi

Σχεδιασμός Εντύπων: Δημήτριος Χώνος

Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας

Εκτύπωση Εντύπων: Graphica

Στην ηχογράφηση ακούγονται οι φωνές: Γρηγόρης Τίλδης, Δημήτρης Κολοβός

 

Οι Παραστάσεις της Αθήνας γίνονται σε συνεργασία με το Eclipses Group Theater

9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016 —  Ώρα: 21.30

Θέατρο Αλκμήνη, οδός Αλκμήνης 8 -12, Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός)

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ  και 5 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων και ατέλειες)

Κρατήσεις: τηλ. 210  3428650 (περιορισμένος αριθμός θέσεων)