Θέατρο

Η Ελένη του Μικρού Βορρά

Μετά από πέντε χρόνια αφοσίωσης του Μικρού Βορρά στο θέατρο για παιδιά, και την πολύ θερμή υποδοχή που δέχτηκε από μαθητές και δασκάλους της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της βόρειας Ελλάδας, η γνωστή θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης προχωρά στο θέατρο για νέους.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 παρουσιάζει σε σχολεία, την Ελένη του Ευριπίδη, διατηρώντας την ίδια εκπαιδευτική γραμμή στην προσέγγιση της παρουσίασης: τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με ζωντανή μουσική και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική στήνουν μέσα στις τάξεις των σχολείων μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους μαθητές και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη “σχολική” τους ύλη.

Το έργο του Ευριπίδη, ένα αιρετικό, αντιπολεμικό κείμενο, ζωντανεύει θεατρικά, με τη σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων.
Την παράσταση αυτή θα παρουσιάσει ο Μικρός Βορράς και στο BlackBox.

image004

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η ιστορία είναι γνωστή: μια ”μεγάλη ιδέα”, ο λαός τυφλώνεται και την ακολουθεί με πάθος, κατόπιν και πάλι ο λαός θα πληρώσει το πανάκριβο τίμημα – αίμα και ερείπια.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως είδαν οι Αθηναίοι της εποχής του Ευριπίδη την παράσταση. Αυτό που με συγκίνησε όμως είναι η πληθώρα παρηγορητικών χωρίων, που ενσωματώνονται με τόση φυσικότητα μέσα στη δράση, και το γεμάτο ανάταση τέλος του έργου.
Η ”Ελένη” σίγουρα δεν είναι τραγωδία, η δημοκρατία πεθαίνει και μαζί της θα χαθεί για πάντα και η τραγωδία. Είναι ένα έργο που στέκεται εκεί και σε προκαλεί. Να αναζητήσεις μαζί με την Ελένη μια δικαίωση.
Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και πολύ γόνιμη δουλειά προσεγγίζουμε με σύγχρονο βλέμμα τη βαριά κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Το σύγχρονο θέατρο δεν κοιτάζει πίσω κοιτάζει μέσα.

Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή και σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Μακιγιάζ: Σιμονέττα Τσάπανου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Συνεργάτες στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου, Κατερίνα Διακουμοπούλου
Φωτογραφία: Άρης Ράμος
Οργάνωση παραστάσεων: Τατιάνα Νικολαΐδου
Παραγωγή: Μικρός Βορράς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κίκα Ζαχαριάδου, Δήμητρα Σταματίου, Κωνσταντίνος Φωτίου
Μουσικοί: Γιώργος Καλαμάκης, Γιάννης Παπαγεωργίου

Πληροφορίες
Κυριακή 13 & Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στις 17:00
BlackBox
Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2 | Τηλ.: 2310829254
Εισιτήρια: 10€ κανονικό, 8€ (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων)