Θέατρο

«Μήδεια. Ο σπαραγμός της Ανατολής» στην ΑΣΚΤ

Μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και στον κόσμο της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα, την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του και έτσι όπως με εφιαλτικό τρόπο

συμβαίνει τώρα, η «Μήδεια. Ο σπαραγμός της Ανατολής», ανεβαίνει για τρεις παραστάσεις, 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου, στην Α.Σ.Κ.Τ. ( Πειραιώς 256) από το Πρόχειρο Θέατρο σε σκηνοθεσία, δραματουργική επιμέλεια και ερμηνεία Δέσποινας Γκάτζιου.

Ο ορθολογισμός τους Δυτικού κόσμου, που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από πράξεις συμφέροντος – και που ο έρωτας συνδυάζεται με το συμφέρον – προσωποποιείται στον γοητευτικό Έλληνα Ιάσωνα. Η Ανατολή, από την άλλη, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της εξωτικής, βάρβαρης Μήδειας, της γυναίκας που τα αισθήματα και οι πράξεις της έχουνε ρίζες αρχέγονες, χθόνιες, απόλυτα ανορθολογικές και εντέλει καταστροφικές. «Δεν έχω λόγο να ζω» λέει η Μήδεια όταν παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει το φρικτό έργο της «Γιατί δεν έχω πατρίδα, γιατί δεν έχω σπίτι – γιατί δεν έχω οδό να ξεφύγω από την κακιά μου μοίρα». Και ακριβώς το ίδιο λένε και οι σύγχρονες παλαιστίνιες βομβίστριες αυτοκτονίας, που είτε ζώνονται οι ίδιες τα εκρηκτικά, είτε ζώνουν με αυτά τα παιδιά τους πραγματοποιώντας τις αυτοκαταστροφικές και θανατηφόρες ενέργειές τους.

Στην παράσταση, ο λόγος της Μήδειας αντιπαρατίθεται με το λόγο των γυναικών αυτών έτσι όπως καταγράφεται στο βιβλίο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Βίκτορ με τίτλο «Ο στρατός των Ρόδων».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Δέσποινα Γκάτζιου
Βίντεο: Δώρα Μασκλαβάνου, Claudio Bolivar
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος
Υφαντό: Μαρία Γονίδου
Με την Δέσποινα Γκάτζιου σε βιντεοσκοπημένη παρουσία ο Αιμίλιος Χειλάκης

Τρίτη 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου στις 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 10 Ευρώ
Μειωμένο: 5 Ευρώ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά
Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Πειραιώς 256 , (πάρκινγκ – δωρεάν, Ηλεκτρικός : Στάση Καλλιθέας).
Για κρατήσεις: στο 2109230918 και 2130240243
Περισσότερα για “Το Πρόχειρο Θέατρο”:
www. Facebook.com/toprocheirotheatro
www.hellenicculture.org