Θέατρο

Οι Δούλες στο Θέατρο Τέχνης

Ήταν το 1968 όταν ο Δημήτρης Χατζημάρκος σκηνοθετεί τις Δούλες του Ζενέ σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη στο Θέατρο Τέχνης με την Εκάλη Σώκου, τη Ρένη Πιττακή και τη Μαρία Γεωργίου. Πενήντα χρόνια μετά η Μαριάννα Κάλμπαρη ανεβάζει το εμβληματικό έργο του Γάλλου συγγραφέα με τις Κάτια Γέρου και Κων/να Τάκαλου στον ρόλο των αδελφών Κλερ και Σολάνζ, ενώ αναζητά ακόμη την ηθοποιό που θα υποδυθεί την κυρία.

Επηρεασμένος από το διπλό έγκλημα των αδελφών  Λέα και Κριστίν Παπέν, που το 1933, υπηρέτριες σε ένα αστικό σπίτι στην περιοχή του Λε Μαν, κατακρεούργησαν την κυρία τους και την κόρη της, ο Ζενέ γράφει δέκα χρόνια μετά, τις Δούλες.

Το έργο έχει γνωρίσει πολλαπλά ανεβάσματα, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και παραμένει πάντα ένα από τα αγαπημένα ηθοποιών και σκηνοθετών.

Η υπόθεση

Κατά την απουσία της κυρίας τους, οι αδελφές Κλερ και Σολάνζ, παίζοντας ένα παιχνίδι αλλαγής ταυτότητας, υποδύονται εναλλάξ την δούλα και την κυρία, εξωτερικεύοντας ακραία συναισθήματα, από την αγάπη και το μίσος, έως τον θαυμασμό και τον φθόνο τους για αυτήν.

Όταν επιχειρούν να την δολοφονήσουν και δεν τα καταφέρνουν, συνεχίζουν το παιχνίδι τους με έναν ακραίο τρόπο..

Μάνια Ζούση